Cyberlink heeft zijn videobewerkingsprogramma op vele fronten vernieuwd. Het lijkt erop dat PowerDirector 9 voor het eerst serieus genomen kan worden als videomontagepakket.

PowerDirector is geheel herschreven en is nu volledig 64-bits. Het kan daardoor maximaal gebruikmaken van grotere hoeveelheden geheugen, wat vooral te merken is bij de bewerking van meerdere avchd-bestanden. In combinatie met de zeer goede CUDA-ondersteuning bewerkt u met gemak negen avchd-streams op een computer voorzien van een Core i7 920-processor en 12 GB geheugen, terwijl u op een quadcore met 4 GB geheugen nog altijd eenvoudig vier streams tegelijkertijd vloeiend afspeelt.

Het mooie is dat dit niet eens ten koste gaat van de previewkwaliteit, die in de voorgaande versies erbarmelijk was. Met de extra opties voor HD Preview en Full HD Preview staat het beeld als een huis. Dat wil zeggen, als het beeld stil staat. Want als u de video afspeelt, ziet het beeld er nog wel scherp uit, maar zijn de kleuren licht verschoten. Dit komt doordat PowerDirector niet in staat is om te werken met de Enhanced Video Renderer van Microsoft. Cyberlink heeft aan ons aangegeven nog voor het einde van 2010 met een update te komen om dit probleem te verhelpen.

De layout van PowerDirector is op een aantal punten verbeterd, waardoor het programma beter oogt en gebruiksvriendelijker is. De interface vormt door de donkere kleuren een eenheid, die nu doorgetrokken wordt bij alle extra vensters die u opent. Daarnaast zijn de onduidelijke pictogrammen in de topnavigatie vervangen door een overzichtelijk menu en is het mogelijk om aan de video- en audiotracks namen toe te kennen. Deze laatste functie is ook wel noodzakelijk, omdat de beperking van negen video- en audiotracks is opgeheven: u kunt nu maximaal 99 tracks aanmaken. Het enige dat hier nog beter kan, is de wijze waarop de video wordt gepresenteerd. Het is onmogelijk om videoframes weer te geven op de tracks. Dat maakt het lastig om de juiste positie in een videoclip snel te vinden.

PowerDirector heeft een hele sprong voorwaarts gemaakt in de werkwijze van de effecten. In het nieuwe keyframevenster worden alle effecten keurig onder elkaar getoond, waardoor het stukken eenvoudiger wordt om deze op elkaar af te stemmen. Helaas is het nog niet mogelijk om keyframes eenvoudig te kopiëren of collectief te verwijderen. De vernieuwingen van de effecten maken het contrast met de overgangen een stuk groter. Deze overgangen zijn namelijk op geen enkele wijze aan te passen, waardoor ze zeer simpel van aard blijven.

Cyberlink heeft veel aandacht besteed aan audiobewerkingsmogelijkheden. Het bewerken van geluid was in de voorgaande versie onmogelijk, nu kan dat wel met de geheel nieuwe Wave Editor. Deze editor wordt automatisch gestart nadat u het geluid hebt losgekoppeld van de video. U kunt op die manier eenvoudig het volume corrigeren, ruis verwijderen of het geluid in- en uitfaden. Behalve over de Wave Editor, beschikt PowerDirector nu ook over een audiomixer. Deze toont alle geluidstracks, die u vervolgens op elkaar kunt afstemmen met schuifpanelen. Dit werkt al een stuk beter dan voorheen, maar is nog niet perfect. Er zijn geen volumemeters om het volume te monitoren of om clipping te constateren en er is ook geen mastervolumetrack.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gebruiksvriendelijke layout

  • zeer goed overzicht van keyframes

  • geen volumemeters in audiomixer

  • kleur verschiet bij afspelen video

De vernieuwingen die Cyberlink heeft doorgevoerd, zorgen ervoor dat PowerDirector 9 een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Het is niet alleen stabieler geworden, maar ook gebruiksvriendelijker. Daarnaast is de uiteindelijke kwaliteit van de video goed en is het programma niet duur. Kortom, zeker de moeite waard om eens uit te proberen.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaMinimaal vereist intern geheugen (MB)512Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows XP

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten