abonneren

PowerDirector 10

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De jubileumversie van PowerDirector 10 is de moeite van het uitproberen waard. Niet alleen is er een complete 3D-werkomgeving geïmplementeerd en is de snelheid op veel fronten opzienbarend verbeterd, maar voor het eerst is dit videobewerkingsprogramma nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

De werkomgeving van PowerDirector 10 Ultra is niet veel gewijzigd. Nieuw is de optie om meerdere sporen toe te voegen, tot een maximum van 99, en er is een wijziging in het projectenvenster om submappen aan te maken. De drie vensters van de layout zijn beperkt schaalbaar, maar het is helaas niet mogelijk om de video fullscreen te bekijken en tegelijkertijd te bewerken. Deze beperking doet zich vooral gelden bij het werken met 3D.

Het werken met 3D gaat verder uitstekend in PowerDirector 10 Ultra. Het programma accepteert alle verschillende 3D-bronformaten, inclusief multivideocoding (mvc) in mts-formaat. Tevens is het mogelijk om op eenvoudige wijze 2D-video om te zetten naar 3D, waarbij je zelf de 3D-diepte kunt bepalen.

De monitor speelt 3D-video zonder problemen af in anaglyf-, gepolariseerd of framesequentialformaat met de nVidia 3D Vision-kit. Gelukkig voor Cyberlink heeft nVidia de drivers geüpdatet om de 3D Vision-kit in een framed venster te kunnen afspelen, anders had je alleen in anaglyfformaat de video's kunnen bewerken. Als extra's heeft PowerDirector een aantal speciale 3D-effecten, overgangen, titels en beeld-in-beeld templates toegevoegd om in de 3D-montage te gebruiken. De exportfase biedt tal van opties om je 3D-video aan de man te brengen. Via het aparte 3D-tabblad is de keuze in bestandsformaat eenvoudig te maken en als je naar h.264 exporteert, kun je zelfs exporteren met de volledige resolutie in combinatie met de mvc-codec.

Het bewerken van video gaat eenvoudig, maar wijkt enigszins af van alle concurrentie. Shortcuts om in- en uitpunten te plaatsen of om te navigeren op de tijdlijn, zijn er niet of wijken af en het trimmen kan niet via de monitor, maar alleen op de tijdlijn via een apart trimvenster. Daarnaast ontbreken standaard bewerkingsfuncties als rolling-edit en slip edit, waardoor het lastig is om beeldwisselingen precies goed te krijgen. Ondanks deze kleine ongemakken zul je toch snel uit de voeten kunnen met dit pakket, want wat je moet doen, is duidelijk en binnen een dag aan te leren.

Een van de grote pluspunten van PowerDirector is dat het zeer goed omgaat met h.264-video in de hoogste resolutie. Zonder problemen kun je zes full-hd videostreams tegelijkertijd afspelen met de hoogste monitorresolutie, zonder dat het beeld gaat haperen. In de voorgaande versie werd deze kracht getemperd wanneer je gebruik ging maken van effecten. Nu is dit nog maar ten dele het geval. PowerDirector ondersteunt nu de OpenCL-standaard om effecten te berekenen op de grafische kaart. Er zijn 48 effecten die daar gebruik van kunnen maken en dit werkt als een trein. De benchmarktool GPU-Z toont waarden aan die tussen de 30 en 70 procent gpu-gebruik liggen. Geen geringe prestaties, en PowerDirector is het eerste pakket in deze prijsklasse die ze behaalt. Werk je alleen met deze gpu-effecten, dan zul je nagenoeg geen haperingen meer tegenkomen bij het afspelen. Ook bij het exporteren loopt PowerDirector voor op de concurrentie door de zeer goede implementatie van de Cuda-technologie, waarmee het encoderen van h.264-video erg snel verloopt.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • zeer goede prestaties
  • complete 3D-werkomgeving
  • geen bewerking mogelijk met full screen
  • beperkte bewerkingsfuncties
Het monteren met PowerDirector 10 Ultra is even wennen, maar door de Nederlandse taal zul je dit toch snel onder de knie krijgen en een goed filmpje kunnen maken. PowerDirector is een zeer compleet pakket waar je, door de goede ondersteuning van OpenCL en Cuda, zonder prestatieproblemen mee kunt werken. De heersende concurrentie mag gaan oppassen, want PowerDirector is inmiddels een pakket om serieus te nemen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord