abonneren

Power Director 7 Ultra

Cyberlink brengt zijn software in verschillende varianten uit. Zo hebben we nu Power Director 7 Ultra, die uitgebreider is dan Power Director 7 Deluxe. De Ultra-versie ondersteunt wegschrijven naar blu-ray en avchd-output, maar wel tegen een flink hoger bedrag dan de Deluxe-versie.

De werkruimte is opgedeeld in drie panelen: een bibliotheek voor uw video's, een tijdlijn en een previewvenster. De tijdlijn in Power Director, ook wel storyboard genoemd, bevat tracks voor video, effecten, titels, voice-overs en muziek. Naast deze zijn er ook nog vijf tracks beschikbaar voor Picture in Picture (PiP)-lagen, waardoor u in totaal zes beelden tegelijk kunt laten zien. Dit kunnen clips zijn, maar ook speciale PiP-objecten. Met de PiP Designer kunt u deze objecten aanpassen, animatiepaden implementeren en bijwerken en met behulp van keyframes eigen animatiepaden creëren. Cyberlink heeft gratis content meegeleverd in de vorm van foto's via de webdienst Flickr en audioclips via Freesound.

Tools

Ook effectfilters hebben hun eigen bibliotheek, de zogeheten Effects-room. Andere 'kamers' zijn er voor titels, transities, voice-overopnames, audiomixen, hoofdstukken en ondertitels. Power Director heeft ook handige, andere hulpmiddelen, zoals de Magic Tools. Deze voeren automatisch diverse standaard handelingen uit en zijn ideaal voor de beginnende filmbewerker. Zo is er een tool die automatisch de beeld- en audiokwaliteit verbetert en een wizard die aan de hand van een thema een complete film in elkaar draait. Een minpunt is dat wanneer het filmmateriaal groter is dan één minuut, sommige tools aanzienlijk meer tijd nodig hebben voor bewerking. Het programma loopt dan soms vast.

HD? Nee

Met Power Director kunt u avchd-bestanden bewerken, maar de manier waarop dat wordt bewerkstelligd, is dubieus. De previewkwaliteit wordt zover omlaag gebracht dat details uit het beeld verdwijnen en het daardoor onmogelijk wordt om nog goed te kunnen werken. Er zijn geen projectinstellingen die u kunt aanpassen en het is onmogelijk om de previewkwaliteit te verbeteren.U kunt de hd-montage exporteren naar mpeg2 en H.264-bestanden, terwijl bij blu-ray alleen voor mpeg2 kan worden gekozen. De maximale bitrates zijn aan de lage kant: 15 Mbit/s voor H.264 en 25 Mbit/s voor mpeg2. Daarnaast is het alleen mogelijk om bij het exporteren de resolutie van het beeld te veranderen en niet de bitrate. Exporteert u naar H.264 en hebt u een recente grafische kaart van Nvidia, dan kunt u voor de optie Cuda kiezen, waardoor het encoderen sneller gaat dankzij gpu-acceleratie. De geëxporteerde mpeg2- en H.264-bestanden zijn korrelig en wazig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede PiP-effecten
  • Cuda-ondersteuning
  • programma is traag en loopt soms vast
  • slechte kwaliteit bij export naar hd
Power Director 7 Ultra is op zich wel geschikt voor bewerking van standaard videomateriaal, maar zeker niet voor hd. Op dat gebied schiet het pakket toch echt te kort.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: