abonneren

Point of View Mobii 10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
2010 zou het jaar van de tablet worden, maar werd uiteindelijk het jaar van de Apple iPad. Dat wordt pijnlijk duidelijk uit de cijfers van Gartner: de 16 miljard dollar die vorig jaar in de tabletmarkt werd omgezet, verdween vrijwel geheel in de zakken van Apple. Zal Android dit jaar een barst weten te maken in de positie van Apple?

Als we de Mobii 10 uit de doos halen, valt op hoeveel deze tablet (in positieve zin) verschilt van de Mobii 7. Het design is strak, bijna iPad-achtig, en de tablet ligt prettig in de hand. Er zit een klein beetje speling in de plastic achterzijde, maar het geheel voelt degelijk aan. En dan zetten we de Mobii 10 aan…

Net als bij de Toshiba Folio 100 heeft Point of View gekozen voor een capacitief lcd-scherm met een dramatisch slechte kijkhoek (vermoedelijk tn). Wie niet recht voor het scherm zit, ziet compleet verkeerde kleuren, als je al iets ziet. Dat is een forse domper, want met de hardware van de Mobii 10 is weinig mis. Het kloppende hart is een nVidia Tegra 2 en met de uitbreidingsmogelijkheden zit het wel snor: we zien een sim-slot, hdmi-poort, usb-uitgang, microsd-slot en speciale dockconnector. Point of View haalt iets vreemds uit met de Android-toetsen: de aan/uitknop in de schermrand dient als home, iets verderop vinden we nog een backtoets en naar de menu- en searchknoppen zoek je tevergeefs [volgens Point of View is er wel degelijk een menu-knop in het apparaat geïntegreerd]. Dit maakt het bedienen van Android-applicaties zo goed als onmogelijk. In de notificatiebalk staan virtuele versies van deze knoppen, maar bij de eerste de beste fullscreen-applicatie kun je deze niet meer bereiken. Oei.

Aan de softwarekant is er gekozen voor een eigen 3D-interface bovenop Android 2.1. Hoewel deze niet helemaal naar onze smaak is, is de interface duidelijk te begrijpen. Helaas werkt de 3D-interface alleen in landschapsstand. Wie dit vervelend vindt of geen trek heeft in de 3D-interface, kan gelukkig ook kiezen voor de standaard Android-interface.

Wat software betreft, houdt het allemaal niet over. De Google-applicaties ontbreken, in de App Center staat weinig leuks. We installeren Angry Birds, dat uitstekend draait op de krachtige nVidia-processor, en Skype, dat eveneens zonder problemen werkt. Quadrant is minder succesvol. De benchmark slaat stukken over en crasht bij het verzenden van informatie. De videospeler weet ons evenmin te verrassen: met ondertitels en mkv-bestanden weet deze Mobii 10 niets aan te vangen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • mooi design
  • veel aansluitmogelijkheden
  • 3D- en standaardinterface
  • matige kijkhoek
  • vreemde plaatsing bedieningsknoppen
  • geen Android Market
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: