Piriform CCleaner 4.0

Publieksfavoriet CCleaner voor Windows krijgt een grote update en kan vanaf nu duplicaten van je harde schijf verwijderen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • ruime softwareondersteuning
  • duidelijke interface
  • ook beschikbaar voor systeembeheerders via commerciële licentie
  • Minpunten
  • duplicatenscanner kan voor problemen zorgen

CCleaner, dat eind vorig jaar de teller van een miljard downloads overschreed, loopt welgeteld tien jaar mee. Het is in al die jaren bekend geworden als een betrouwbare schoonmaker voor Windows-machines, die browserresten verwijdert, het Windows-register opruimt en opdringerige software uit de startrij verwijdert.

Bij elke grote update is er wel weer een nieuwe functie in de software te vinden. In de vorige versie verwijderde deze handige schoonmaker overbodige vermeldingen in het contextmenu. Fijn, omdat veel software het nodig vindt om extra opties toe te voegen voor onder de rechtermuisknop, terwijl je die mogelijkheden vaak nauwelijks gebruikt. Deze keer zien we een handige bestandszoeker, die je harde schijf doorloopt op bestanden die meer dan één keer aanwezig zijn. Na de scan, die redelijk snel verloopt, kan je in een lijst de dubbele bestanden kiezen die je naar de prullenbak wilt verhuizen.

De duplicatenmodus is erg handig voor meer ervaren gebruikers, maar we zouden wel graag zien dat Piriform duidelijke waarschuwingen toevoegt voor mensen met minder pc-kennis. Wie namelijk klakkeloos alle dubbele bestanden verwijdert, kan wel eens te maken krijgen met een slecht startend systeem of andere narigheid.

De ontwikkelaar heeft voor CCleaner 4.0 de interface een opfrisbeurt gegeven en de registerschoonmaak verbeterd. Het programma verwijdert nu ook restbestanden uit Adobe Photoshop CS6 en Samsung Kies en zegt dat de tool sneller moet scannen.

Ten slotte is ook de mogelijkheid toegevoegd om je systeem real time in de gaten te houden voor overbodig vuil en dat automatisch te verwijderen. Die optie is echter alleen beschikbaar in grote broer CCleaner Professional, een betaalde versie die vooral bedoeld is voor systeembeheerders.

Geschreven door: Rowald Pruyn op

Category: Review, Tools

Tags: tools, ccleaner