abonneren

Perfection V300

Met het grote aanbod aan all-in-one's lijkt de markt voor flatbedscanners dood, maar niets is minder waar. Voor alledaagse taken voldoet een all-in-one zeker, maar wie hoge-resolutie scans van foto's wil maken kan niet om een flatbedscanner heen.

Eén van de beste 48-bit scanners tegen een bescheiden prijskaartje is de Epson Perfection V300. Deze scanner is eenvoudig te gebruiken dankzij vier sneltoetsen en kan in een handomdraai documenten, 35mm-dia's en negatieven scannen tot 4800 dpi met 48 bits. Een van de andere voordelen is de ReadyScan LED-technologie die de opwarmtijd aanzienlijk vermindert.

De scanner is behoorlijk slank, met afmetingen van 430 x 280 x 67 mm. De bouwkwaliteit is echter stevig en de klep is aan de zijkant bevestigd met een verstelbaar scharnier. Zo kan de V300 tijdschriften en boeken tot 25 millimeter dik scannen. De klep bevat ook de lichtunit die nodig is voor het belichten van dia's en negatieven. De lichtunit zit bij normaal gebruik verborgen achter een wit plastic afsluitklep. Deze oplossing van Epson is uiterst elegant; bij de meeste concurrenten moet de complete deksel vervangen worden bij het wisselen tussen document- en diastand.

De vier sneltoetsen aan de bovenzijde van de scanner voorzien in alle basisbehoeften: aan/uit, scan naar een printer, scan naar email en scan naar een pdf. De meegeleverde Epson Scan-software bevat een Easy Photo Fix die de kleuren van vale of vervaagde foto's restaureert.

De V300 is een snelle jongen, maar alleen op lagere resoluties. Een 2400-dpi scan van vier dia's duurt ongeveer vier minuten, dezelfde scan op 13.000 dpi (het geïnterpoleerde maximum) duurt bijna een half uur. Maar de resultaten zijn het wachten waard, met scherpe, heldere, accurate kleuren. Zelfs wanneer een ingescande foto er flets uitziet, weet de software de kleuren in no-time tot hun originelen te herstellen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snel op lagere resoluties
  • langzaam op maximale resoluties
Met de Perfection V300 heeft Epson een uitstekende all-round scanner voor thuis. De mogelijkheid negatieven en dia's te scannen zonder de klep te hoeven verwisselen, is een groot pluspunt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags: