abonneren

Perfection 4490

Een snelle uitstekende universele fotoscanner. Een ingebouwde transparanten scanunit in de deksel, maakt deze scanner ook geschikt voor het scannen van transparante objecten als film en dia’s.

De scanner gebruikt de ccd-techniek met een maximale kleurdiepte van 48 bits. De maximale optische resolutie van 4800 dpi is in de praktijk vrijwel alleen bruikbaar voor dia’s en negatieven gezien de enorme grote bestanden die deze resolutie oplevert.

De scankwaliteit is goed, met vooral veel contrast bij het scannen van transparanten.

De scansoftware kent drie modi: Volautomatisch, thuismodus en professionele modus. De eerste daarvan is uiteraard de meest gemakkelijke, is geschikt voor de meest voor de hand liggende scantaken, maar daarbij weet je als gebruiker niet wat de scanner precies aan het doen is. In de thuismodus zijn een aantal voor de hand liggende instellingen te kiezen en de professionele modus geeft de mogelijkheid alle scanparameters in te stellen, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De scanner heeft vier snelscanknoppen die rechtstreeks aan een scantaak gekoppeld zijn. Het is ook mogelijk zelf gekozen instellingen in een profiel op te slaan dat later weer gebruikt kan worden.

Het ingebouwde kras en stoffilter werkt vreemd genoeg alleen bij het scannen van transparanten. Zodra reflectieve scanfuncties worden gekozen is de digital Ice functie grijs en kan niet worden gekozen. De scansnelheid is bij deze scanner behoorlijk hoog maar met het slechts redelijk werkende kras- en stoffilter mag dat ook wel.

De scanner is veelzijdig met de mogelijkheid om documenten te scannen zowel naar pdf-bestanden als met de in de scansoftware aanwezige Abby Finereader OCR-software omgezet naar tekst. Dit gaat met deze scanner behoorlijk snel.

Het scannen van negatieven is met de hier gebruikte negatiefstrook houder niet echt een plezier. Het is bijzonder lastig om de filmstroken in en uit de houder te krijgen.
Wel werken de automatische herkenning van de beelden net als de automatische kleur(correctie) filters uitstekend.

Software

Meegeleverd wordt een behoorlijk uitgebreid pakket Epson software met documentmanager, eenvoudige fotobewerking, copy- en print-utility. Met Presto Bizzcard is er zelfs de mogelijkheid om visitekaartjes op eenvoudige wijze te scannen en beheren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snel
  • Contrast
  • Stoffilter alleen bij transparanten
  • Onhandige negatiefhouder
Een veelzijdige en behoorlijk snelle scanner. De bediening is met de drie aanwezige scanmodi niet altijd even transparant maar werkt na enige gewenning wel redelijk eenvoudig. De mogelijkheden en de kwaliteit van het kras en stoffilter vallen een beetje tegen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags: