abonneren

PerfectDisk 12.5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Ooit was defragmentatie het eerste wat je deed als je pc weer eens traag was geworden. De effectiviteit ervan wordt al langer betwijfeld, maar is moeilijk te onderbouwen. We testen in totaal vier defragmentatietools. Vandaag: PerfectDisk 12.5.
Score
70
  • Pluspunten
  • goede resultaten
  • niet duur
  • Minpunten
  • Windows afsluiten wordt niet sneller

None

Al met al kan PerfectDisk zich goed meten met marktleider Diskeeper, en dat voor iets meer dan de helft van de prijs.

PerfectDisk is een van de goedkopere defragmentatieoplossingen. De rapporten doen gelukkig niet onder voor die van Diskeeper. Opvallend genoeg detecteert PerfectDisk een flink lagere fragmentatie op onze schijf, hoewel het wel dezelfde bestanden herkent die extreem gefragmenteerd zijn (zoals onder andere ons 100 MB testbestand). Daarnaast geeft het wel informatie over de hoeveelheid vrije ruimte die gefragmenteerd is, een statistiek die we aan Diskeeper niet konden ontfutselen.

Ook PerfectDisk heeft een technologie die fragmentatie probeert te voorkomen. Standaard staan deze OptiWrite-modus voor alle schijven ingeschakeld en werkt op de achtergrond. Het defragmenteren zelf kan op verschillende manieren. SmartPlacement Classic is de standaardmodus en rangschikt bestanden naar hoe vaak ze gebruikt worden. Daarnaast zorgt PerfectDisk hiermee dat ook de lege ruimte weer bijeengeschraapt wordt, en wordt fragmentatie voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een grondigere methode die focust op het defragmenteren van bestanden, zonder het voorkomen van fragmentatie. Ook het zelf instellen van defragmentatieplannen is tot in detail mogelijk.

De testresultaten van PerfectDisk zijn ook niet slecht. Net als Diskeeper wordt ons testbestand zonder problemen weer hersteld, wat een leessnelheid van 50,3 MB/s oplevert. Ook het opstarten van Photoshop wordt versneld, zij het met een beperkte verbetering van 1,7 seconden. Windows start zelfs 14 seconden sneller op dan voorheen, maar met afsluiten merken we geen verbetering.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: perfectdisk

Nieuws headlines

Laatste reactie