abonneren

PCmover

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
U hebt net een nieuwe computer gekocht, maar al uw programma's en bestanden staan nog op de oude. U kunt uw gegevens dan overzetten met bijvoorbeeld Laplink PCmover.

Het programma is bedoeld om programma's inclusief registerinstellingen en bestanden van uw oude pc naar een nieuwe over te hevelen. De oude en nieuwe pc kunnen besturingssystemen draaien vanaf Windows 95 en hoger.
Werken met PCmover is erg eenvoudig. U installeert het programma op de oude en de nieuwe computer, waarna u alle gegevens overdraagt via het interne netwerk, een speciale Laplink usb-kabel (te gebruiken vanaf Windows 98), Laplink parallelle kabel of verwisselbare media zoals dvd of usb-stick. Op de site van de producent kunt u de speciale Laplink usb-kabel aanschaffen. Of u schaft een softwaredoos aan, waarbij de kabel is inbegrepen.

Migratie

Wanneer op de oude pc meerdere gebruikersaccounts zijn geconfigureerd, kunt u ervoor kiezen om alleen bepaalde accounts te migreren of alle gebruikersaccounts. De bestandseigenschappen, waaronder eigendom van bestanden van verschillende gebruikers, blijven behouden. In PCmover is het mogelijk om specifieke programma's, mappen en/of bestanden te selecteren voor de migratie. Uw migratie bereikt u door de wizard te doorlopen, eerst op de nieuwe pc en vervolgens op de oude pc.
Voordat u een migratie uitvoert, moet u op bepaalde punten letten: zo moet op beide pc's PCmover zijn geinstalleerd en de harde schijf van de nieuwe pc moet een gelijke of grotere capaciteit hebben. Microsoft .Net framework 1.1 is ook vereist, evenals een gelijke of hogere versie van Internet Explorer op de nieuwe pc. Schermbeveiliging, energiebesparende instellingen, de slaapstand en toepassingen als virusscanners, firewalls en antispyware moet u tijdelijk uitschakelen. De migratie zelf neemt enkele uren in beslag. Enkele voorbeelden van programma's en instellingen die overgezet kunnen worden, zijn Microsoft Office, uw fotobewerkingsprogramma, games, netwerkinstellingen en natuurlijk data zoals uw internetfavorieten, spreadsheets, muziek en foto's.

Nadelen

Applicaties die niet op de nieuwe pc zullen werken, zijn programma's die specifiek gebruikmaken van hardware in de oude pc. Ook verplaatste muziekbestanden met drm-beveiliging zullen niet werken op de nieuwe pc. Sowieso blijft het altijd mogelijk dat bepaalde applicaties niet of gebrekkig werken op de nieuwe machine. Zo is het niet mogelijk om virusscanners over te zetten, die moet u op de nieuwe pc dus opnieuw installeren. Lastig is ook dat gemigreerde applicaties soms niet goed werken, vooral niet als het een migratie van een XP- naar een Vista-pc betreft. U kunt met de probeerversie van PCmover een proefmigratie uitvoeren. U kunt dan uitsluitend gebruikmaken van het interne netwerk voor een migratie. Bovendien kunt u slechts één bestandstype migreren, bijvoorbeeld al uw mp3's of jpg's.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandstalige handleiding
  • eenvoudig in gebruik dankzij wizards
  • gemigreerde applicaties werken niet altijd goed
  • antivirus/antispywaresoftware komt niet mee
  • specifieke migratieopties niet mogelijk bij Easy Computing-versie
Alternatieven voor PCmover zijn er eigenlijk niet. Acronis True Image 11 komt nog het meest in de buurt. Hiermee maakt u een image van een willekeurige partitie. U kunt natuurlijk ook zelf uw bestanden handmatig overzetten. Dit duurt wel veel langer, maar zo kunt u een stuk selectiever te werk gaan en bent u ervan verzekerd dat de applicaties goed werken op uw nieuwe machine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: