abonneren

PayPro

Geld verdienen op internet. Iedereen wil het wel, maar hoe doe je dat? Wie even zoekt, kan uitkomen bij het betaalsysteem PayPro, maar het ene betaalsysteem is het andere niet!

Wie kent niet de advertenties op Marktplaats: ‘Geld verdienen met het bekijken van advertenties’ en ‘Rijk worden vanuit huis’? Het lijkt allemaal eenvoudig, bijvoorbeeld met het ‘beantwoorden van een paar mailtjes per dag’ of met vertaalwerk. Doorgaans moet je als bezoeker eenmalig een bedrag betalen waarvoor je een informatiepakket krijgt opgestuurd. De kans is groot dat de betaling via PayPro gaat.

Paypro is een Gronings bedrijf dat is opgericht in 2006. Het was aanvankelijk actief met sms-diensten, maar is overgegaan op een andere koers. PayPro biedt een online betaalsysteem dat webmasters zonder technische kennis kunnen integreren in hun website. Klanten die producten kopen via het betaalsysteem van PayPro betalen eenvoudig online via de eigen bank met iDeal, of met PayPal voor internationale betalingen. In dat opzicht verschilt de dienst niet veel van paymentproviders zoals Ogone, PaySquare en Buckaroo. “De basis van ons platform wordt gevormd door het gemakkelijk kunnen laten verlopen van betalingen via iDeal, PayPal en incasso”, stelt het bedrijf zelf.

Affiliates

Wat wel wezenlijk anders is, is de mogelijkheid om affiliates te promoten of zelf een affiliate te worden. Affiliate marketing is een samenwerkingsverband tussen twee partijen waarbij de ene partij de andere promoot op commissiebasis. Een voorbeeld: Persoon A verkoopt een e-book op zijn website voor €27. Persoon B promoot het e-book van persoon A op het internet via zijn eigen website. Telkens als B een verkoop realiseert via zijn website ontvangt hij €17 van de €27 opbrengsten. A behoudt de resterende €10. Je hoeft een affiliate dus alleen maar te betalen als er daadwerkelijk iets verkocht is. 

Uiteraard rekent PayPro wel commissie voor de transacties. Wie bijvoorbeeld een e-book heeft uitgegeven, kan dit op zijn eigen website verkopen en voor de betaling PayPro gebruiken. De dienst vraagt als vergoeding €1 + 8,5% van het verkoopbedrag (excl. btw). Als je dus je eigen product verkoopt ter waarde van €50, houd je daar netto €43,65 van over. 

Als je het vergelijkt met PayPal, is PayPro relatief duur. Wie iets verkoopt via PayPal, betaalt aan commissie 3,4% van het transactiebedrag en plus €0,35. Qua ontwikkeling loopt PayPal ver voor op PayPro, zegt Eelco van Wijk, directeur PayPal Benelux. “PayPal biedt bijvoorbeeld aankoopbescherming voor als je een pakket niet ontvangen hebt en de dienst wordt steeds meer gebruikt bij mobiele betalingen.” PayPro heeft een dergelijke mobiele service nog niet.

Opbrengsten

Ben je voor de promotie van je product beter af bij de affiliates van PayPro of bijvoorbeeld bij Google Adsense? Het bereik van het PayPro-netwerk is veel kleiner dan dat van Google. En daarbij rekent PayPro vrij hoge kosten per verkocht product. Alleen als affiliate is de beloning aantrekkelijk. Gemiddeld krijgen affiliates ongeveer de helft van de verkoopprijs als beloning uitgekeerd door PayPro. 

Omdat PayPro financiële transacties verzorgt, staat het bedrijf onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de AFM. PayPro moet voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiëring van het terrorisme, en moet daarom weten wie zijn klanten zijn. Gebruikers moeten als ze zich inschrijven een kopie van hun paspoort uploaden. Het nadeel daarvan is wel dat PayPro alleen voor verkopers in Nederland beschikbaar is.

Het gebruik van het affiliatenetwerk van PayPro is voor een groot deel een persoonlijke keuze. Voor sommigen zal dit werken, voor anderen niet. Bij een eigen test hadden we binnen enkele dagen iets verkocht, maar of je er rijk van wordt, hangt waarschijnlijk af van hoeveel tijd je erin investeert.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Sociale netwerken

Tags: paypro