abonneren

Partition Manager 2.1

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Om een (lege) schijf in een paar partities op te delen en die te formatteren, hoeft u geen extra software aan te spreken: dat regelt u gewoon vanuit Windows. Meer complexe operaties vereisen echter wél de hulp van gespecialiseerde partitiemanagers. We kijken naar de thuis editie van Easeus Partition Manager.

Easeus Partition Manager is (nog) niet zo bekend. Enigszins ten onrechte, want de tool biedt een gebruiksvriendelijke interface en laat een paar meer geavanceerde ingrepen toe - zolang het tenminste om fat- of ntfs-partities gaat (andere bestandssystemen worden niet ondersteund). De Home editie is gratis, maar wie met Vista 64-bit of Windows Server werkt, valt buiten de boot - hiervoor hebt u de commerciële versie Easeus Partition Manager Professional of Server nodig.

We beginnen met enkele 'klassieke' ingrediënten. Net als bij het Windows Schijfbeheer kunt u ook met deze partitiemanager (primaire en logische) volumes creëren, waarbij ook hier de gewenste clustergrootte valt in te stellen. Ook volumes actief maken, schijfletters toekennen en stations verbergen (door de toegekende letter weer weg te halen) hoort erbij. De optie Check partition lijkt veelbelovend, maar meer dan het opsporen van slechte sectoren en het aanroepen van het in Windows ingebouwde chkdsk-commando hoeft u hier niet van te verwachten. De tool is wel interessant voor wie partities wil herschalen of verplaatsen – Easeus blijkt hierin ook minder kieskeurig dan het schijfbeheer van Vista. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk een partitie vrije ruimte zowel vóór als ná de partitie te laten innemen. U hoeft hiervoor maar de 'grenslijn' van de partitie met de muis vast te grijpen en te verslepen, of de gewenste numerieke waarden in te geven. Dat lukt ons zonder gegevensverlies, maar als we - bij wijze van experiment - onze systeempartitie verkleinen door de linkergrens naar rechts op te schuiven (zodat er vrije ruimte aan het begin van de schijf vrijkomt) krijgen we al snel door waarom Easeus het advies meegeeft bij zulke operaties eerst een backup te maken! Handig is wel dat het programma alle aangevraagde operaties netjes visualiseert en in een soort wachtrij plaatst, tot u aangeeft dat u de gevraagde aanpassingen daadwerkelijk wilt doorvoeren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • leuke gratis aanvulling op de bestaande Windows tools
  • alleen FAT en NTFS ondersteuning
  • maar beperkte functionaliteit
Het mag duidelijk zijn: het ingebouwde schijfbeheer in Windows volstaat alleen voor de meest eenvoudige partitiebewerkingen. De gratis Easeus Paritition Manager voegt daar wel enkele handige functies aan toe maar het pakket kan niet tippen aan de functies die betaalde pakketten als Partitie Expert en Paragon Partition Manager bieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie