abonneren

Parted Magic 5

Parted Magic klinkt als een partitietool waar we er wel meer van testen. Het blijkt een vrij complete boot-cd te zijn waarmee u de pc uitgebreid kunt onderhouden.

Parted Magic 5.1 is een Linux-distributie die verkrijgbaar is in verschillende versies voor usb, cd en pxe (netwerkboot). De usb-versie vereist wat extra werk om de stick bootable te maken; de cd wordt als brandbaar iso-bestand geleverd. Parted Magic kan compleet in het geheugen geladen worden, zodat de cd of usb-stick verwijderd kan worden tijdens gebruik: handig om bestanden van uw systeem te evacueren.

De hoofdmoot van de applicaties wordt gevormd door schijftools, zoals GParted. Helaas herkent deze tool de partitietabel van onze Windows-schijf niet, waardoor we de schijfindeling niet kunnen veranderen zonder onze data kwijt te raken. Wel worden de schijven zonder problemen gemount, waardoor we de gegevens van onze Windows-schijf kunnen kopiëren naar een externe locatie. Ook aanwezig is TrueCrypt, om beveiligde schijven of bestanden te openen. Voor het maken of terugzetten van backups of schijfimages is er Clonezilla of Ghost 4 Linux, die beiden eenvoudig te gebruiken zijn, maar geen moderne grafische interface bezitten. Ook met een tekstinterface, maar minstens even handig is PhotoRec, waarmee u uw schijven kunt doorzoeken op verwijderde data.

Een internetverbinding is ook beschikbaar en Parted Magic is voorzien van een browser (Chromium) en ftp-, irc- en vnc-clients. Wel moet de netwerkverbinding expliciet gestart worden, maar dit gebeurt met een pictogram op het bureaublad. Een vnc-server is niet aanwezig, dus u kunt geen support op afstand laten uitvoeren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kost niks
  • handige tools
  • niet compleet intuïtief
Voor de verstokte Windows-gebruiker is Parted Magic even wennen vanwege de Linux-interface en afwijkende programma’s. Het aantal tools is echter goed en als alles naar behoren werkt, kunt u ook op een Windows-pc uw schijf beheren, bestanden kopiëren en nog veel meer.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie