Parrot is zeker geen bekende in de hifi-wereld. De Franse fabrikant is vooral bekend vanwege carkits. Wellicht is dat de reden geweest dat het Philippe Starck aan tafel heeft gevraagd en met hem heeft gebabbeld over een nieuwe luidspreker. Het resultaat van de penstreken van de Fransman, is de Zikmu.

Een stereo designluidspreker systeem van Philippe Starck voor Apple: dat klinkt heel elitair en dus duur. En ja: dat is de Zikmu ook wel. Het setje kost €1199; een bedrag dat zeker niet iedereen over heeft voor een setje luidsprekers. Echter, het moet gezegd: de Zikmu is mooi. De ronde voet, met het elegante, slanke rechthoekige deel waarin de mid / hoogunits huizen maken de luidspreker gemakkelijk inpasbaar in een modern interieur.

Mooie units
De Zikmu maakt gebruik van units van NXT: een merk dat we vaker zijn tegen gekomen bij PCM. Deze fabrikant is de ontwikkelaar van zogenaamde BMR units: Balanced Mode Radiator. En deze zitten dus onder meer in de Cambridge Audio Minx. Een serieus systeem van een prima hifi-merk. Het feit dat Parrot deze units gebruikt voor het midden en hoog van het stereopaar, belooft heel wat.

Router zonder wps? Lastig...
Er is een aantal manieren om de Zikmu van signaal te voorzien. Het kan gemakkelijk door een iPod te docken. De meeste gebruikers zullen de Zikmu zo inzetten. Maar het kan ook anders: via wifi en via bluetooth. Ook beschikt de Zikmu over een 'ouderwetse' line-in. Mogelijkheden genoeg dus.
Een verbinding maken via wifi ging bij ons vrij gemakkelijk. We hebben twee moderne routers in de testruimte: een Netgear WNDR3700 en een nieuwere Linksys E4200. Beide beschikken over WPS: Wireless Protected Setup. Dat maakt verbinden een fluitje van een cent. We drukken op de Zikmu op het wifi-logo, gaan naar de router en drukken op het wps-knopje (bij de linksys een software-knop) en klaar is Kees.
Er is ook via software een wifi-verbinding te maken, maar dat is vrij omslachtig en wat buggy. We missen overigens een kabelaansluiting. Dat zorgt ervoor dat mensen met een oudere router behoorlijk moeten gaan hanissen om een verbinding te krijgen... niet handig. 

Een verbinding maken via bluetooth gaat gemakkelijk. We drukken op het bluetooth-logo, gaan in Windows naar het bluetooth-logotje rechtsonderin en klikken op verbinding maken. Het wachtwoord is: 0000 (standaard). Klaar is Kees. De line-in hoeven we niet te bespreken: kabel ertussen en spelen maar.

Ga voor iPod
Het mag duidelijk zijn: verbinding leggen is vandaag de dag geen probleem meer. Mits het netwerk en de apparatuur thuis in orde is natuurlijk.

Hoe zit het met de kwaliteit van de verbindingen? Docken is het mooiste: de iPod kan dan losseless spelen via de connector. Wifi is in onze optiek second best, gevolgd door de line-in. Bluetooth moet je eigenlijk vergeten. Dat comprimeert het signaal, waardoor er maar bar weinig muziek overblijft.

Twee formaten!
Tijdens het opzetten van de test en het selecteren van een tracklist, merken we dat de Zikmu een zeer beperkte ondersteuning van bestandsformaten. De Parrot Zikmu ondersteunt bijvoorbeeld geen flac. En aangezien wij behalve wat mp3's en een paar wma's alles in flac hebben staan op de nas in het lab, is dat een probleem. Mp3 en lpcm is geen probleem, maar dat is het. De Parrot ondersteunt geen wav, flac, wma of ogg. Dat kan eigenlijk niet meer vandaag de dag. En al helemaal niet bij een product van 1199 euro.

Bonken maar
Als we onze iPod Touch docken en Massive Attack opzetten, merken we dat de Parrot Zikmu behoorlijk aanzet in het laag. Bij neutrale stand teveel zelfs. Postieve punt: de subwoofer doet het uitstekend. En gelukkig zijn zaken prima bij te stellen via de equalizer. Maar nu komen we wel bij een zwak punt van de Zikmu: de interface en het gemis van een app. 

Bediening met smartphone
De Zikmu is te benaderen via de browser door simpelweg het ip-adres in te tikken. Ook kan je dubbelklikken op het Parrot Zikmu-icoontje in het netwerk-scherm van Windows; dat leidt ook naar de interface. 

Het bedienen van de Parrot via de browser gaat wel, maar is geen schoolvoorbeeld van gebruiksgemak. De schermpjes zijn klein en de opties gering, al is het gros van de zaken wel te bedieninen: door folders bladeren, equalizer, luidsprekers omwisselen (links en rechts), et cetera. We snappen best dat Parrot de interface klein heeft gehouden; het moet op een smartphone werken, maar we hadden liever een normale interface én een app... Want de interface werkt niet naar behoren op onze HTC Desire. We kunnen niet door de lijsten scrollen. Kortom: bij onze test is de interface onbruikbaar.

Ook lucht
Terug naar het luisteren. Het midden en hoog prima is van de Zikmu. Het is mooi open en gedetailleerd genoeg. Niet supermild of subtiel, maar wel goed genoeg. Zowel via de dock, als via wifi. Via bluetooth is het dramatisch, maar dat ligt niet aan Parrot. Bluetooth is gewoon niet geschikt voor audio.

Over de beeldvorming zijn we niet helemaal uit: de Zikmu schetst een groot beeld, maar de focussering mist precisie. Dat komt door het 360 graden-systeem van Parrot. Dat is overigens wel een deel bij te regelen door de karakteristieken van de luisterruimte in te geven (gedempt, deels gedempt, ongedempt) en de luidsprekers goed te plaatsen. Echter: strak wordt het nooit helemaal. Niet iedereen zal dit erg vinden, maar het is wel belangrijk om te weten.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Mooi design

  • Groot frequentiebereik

  • Geen app!

  • Beelvorming wat wazig

  • Zéér beperkte bestandsondersteuning

De Zikmu is een mooie creatie die veel flexibiliteit biedt. Verbinden via wifi en bluetooth gaat uitstekend zolang de apparatuur modern is. De beste resultaten boek je door een iPod te docken. De bestandsondersteuning is erg mager: lpcm en mp3. Dat kan gewoon niet bij een product van 1199 euro. Ook heeft Parrot nog geen app... Tsja... pijnlijk. Over de klankkleur kunnen we het volgende zeggen: het is warm met een prima open midden en hooggebied. Focussering mag strakker. Met dit in het achterhoofd is de prijs pittig: 1199 euro voor een apparaat wat niet af voelt is veel.

 

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten