abonneren

Paragon Hard Disk Manager 12 Suite

Onder schijfbeheer kan van alles vallen: een systeem migreren naar een ssd, een partitie aanmaken, incrementele images maken, een partitie shredden, het systeem virtualiseren, enzovoort. Paragon Hard Disk Management 12 Suite bundelt al deze tools Ć©n meer.
Score
80
  • Pluspunten
  • zowel voor beginners als gevorderden
  • grote collectie tools en opties
  • virtualisering goed ondersteund
  • Minpunten
  • het kan ook gratis

None

Met Paragon Disk Manager 12 Suite heb je betaalbare en veelzijdige software in handen. Een slimme opsplitsing in twee gebruikersmodi maakt het programma bovendien geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Een goedkoper alternatief is een collectie freeware als Minitool Partition Wizard Home, Macrium Reflect, VirtualBox, Puran Defrag en Eraser, maar dan kijk je natuurlijk wel tegen een heleboel interfaces aan.

Hard Disk Manager 12 Suite wordt gepresenteerd als een allround schijfbeheertool. In vergelijking met voorloper 2011 kan de tool met meer schijfinterfaces en -technologieën overweg: (high-capacity) ssd, hybride harde schijven, (512e) advanced format, gpt, hardware-raid en uefi-systemen. Houd er wel rekening mee dat de ondersteuning voor dynamische volumes basaal is: veel meer dan het inlezen hiervan zit er niet bij. Heb je die functionaliteit absoluut nodig, dan biedt de duurdere Hard Disk Manager 12 Professional een uitweg. Paragon claimt bij het partitioneren en backuppen ook merkbaar betere prestaties dan in versie 2011, maar dat zien we in onze tests niet direct terug.

Bestandssystemen

Wat betreft interface is er niet veel gewijzigd in deze nieuwe uitgave. Standaard start het programma in de Express Mode op, een interface die vooral beginnende gebruikers moet aanspreken. Met een muisklik open je een geavanceerdere interface die minder strak is ingericht, maar wel meer functies aanbiedt. Vooral op het partitioneringsniveau schermt de Express-modus de gebruiker van complexere taken af. In eerste instantie kun je hier partities creëren, formatteren, verwijderen, herschalen en samenvoegen. Partities herschalen is ook aan duidelijke voorwaarden gebonden: ze moeten van hetzelfde type zijn en fysiek naast elkaar liggen. In de geavanceerde modus kun je partities splitsen; handig als je bijvoorbeeld OS- en databestanden uit elkaar wilt halen. De tool kan overweg met alle standaard Windows- en Linux-bestandssystemen (behalve ReiserFS) en met Apple hfs. De backupfunctie blijkt een heel flexibel instrument. Je maakt er niet alleen kopieën op bestandsniveau mee, maar tevens complete images, al dan niet inclusief lege sectoren. Het is handig dat je verkennergewijs in backuparchieven kunt navigeren, wat selectief bestandsherstel mogelijk maakt.

Virtueel

De suite biedt de mogelijkheid zowel een partitie als een complete harde schijf te kopiëren. Dat laatste kan handig zijn als je een grotere schijf hebt aangeschaft of als je de systeemschijf bijvoorbeeld naar een snelle ssd wilt overzetten. Het slimme is dat je bij dit proces ook filtersets kunt activeren, zodat je bepaalde bestandstypes niet meeneemt. Ook kun je eigen filters creëren. Verrassend is de goede ondersteuning van virtuele machines. Het programma kan namelijk overweg met Virtual PC, VMware (niet ESX Server), Oracle VirtualBox en − gedeeltelijk − Parallels. Het lukt ons moeiteloos om de actieve systeempartitie naar een virtuele machine om te zetten en die vervolgens in VMware Player te openen.

Geavanceerd

In de Express-modus blijkt de rubriek Tools beperkt tot de installatie en configuratie van een eigen bootmanager. In de geavanceerde modus vinden we nog een paar onderdelen die we gerust aan de kapstok Tools kunnen hangen, hoewel ze bij Advanced partitioning tasks zijn ingedeeld. Te denken valt aan een defragmentatietool en aan een module om een complete partitie of schijf te shredden. Het zijn wel erg basale tools. Zo kun je defragmentatierondes niet inplannen en is het niet mogelijk specifieke bestanden of mappen te shredden. Laatstgenoemde methode van definitieve verwijdering kun je dan wel weer loslaten op vrije partitieruimte.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Paragon

Nieuws headlines

Laatste reactie