Panda Cloud Antivirus 2.1

Het Spaanse Panda Software heeft al enige tijd een cloudantivirusprogramma. Dat gebruikt niet langer lokaal opgeslagen definities, maar controleert elk bestand direct via de cloud. Enige tijd geleden bracht Panda versie 2.1 uit.

Hoewel de naam van het programma anders doet vermoeden, is Panda Cloud Antivirus toch iets meer dan alleen een antivirusprogramma. Er zit standaard ook een procesmonitor in, evenals een usb-vaccin. Hoewel wij de gratis editie testen, zit in de Pro-versie van de Panda Cloud ook nog een firewall en een phishingfilter. Bij de installatie valt op dat de Free edition onze standaardzoekmachine wil wijzigen – opmerkelijk genoeg wil het twee zoekmachines als standaard instellen – en een werkbalk wil installeren.

Hoe werkt het?

Zoals gezegd controleert deze virusscanner alle bestanden via de cloud. Dit houdt in dat een unieke handtekening van het bestand naar Panda wordt verzonden, waarna elk bestand door de server gecategoriseerd wordt als goed, kwaadaardig of onbekend. Bij onbekende bestanden stuurt Panda Cloud Antivirus meer informatie naar de servers van Panda, zoals het gedrag en de interne structuur. Vervolgens wordt bepaald of dat onbekende bestand goed- of kwaadaardig is. 

Dit is fundamenteel anders dan traditionele antivirussoftware, waarbij elk bestand lokaal gecontroleerd wordt door gebruik te maken van de complete virusdatabase. Met Panda Cloud gebeurt dat in de cloud, wat tijd moet schelen. Overigens slaat Panda Cloud Antivirus op welke bestanden veilig zijn, zodat, indien deze niet gewijzigd worden, ze overgeslagen kunnen worden bij een computerscan. Dit doen meer virusscanners.

Een belangrijke vraag is dan: wat gebeurt er als ik geen verbinding heb met internet? Panda Cloud Antivirus slaat nog wel een kopie op van handtekeningen van malware die op dit moment, volgens de servers van Panda, op internet rondgaan. Daarnaast bevat Panda Cloud Antivirus gewoon traditionele signatures en een heuristiscs-engine die worden gebruikt als er geen internetverbinding is. 

Daarmee zijn we ook direct bij het idee achter Panda Cloud Antivirus: antivirussoftware hoeft niet te beschermen tegen malware die vijf jaar oud is en bijna niet meer voorkomt. Laat dat lekker over aan de cloud van Panda.

Nieuwigheden

Nu duidelijk is wat het verschil is tussen een cloudantivirus en een traditioneel virusprogramma – dat overigens vaak wel de functies van een cloudantivirus bevat, je bent dus niet minder beschermd met een standaardantivirusprogramma – kunnen we kijken naar de wijzigingen in versie 2.1.

Nieuw in versie 2.1 is bescherming tegen exploits, zowel aanwezig in de gratis als de Pro-versie van het programma. Deze nieuwe functie neutraliseert malware die software uitbuit met bekende beveiligingslekken, zoals verouderde Java- en Acrobat-versies. Dit houdt in dat de malware nog voor deze via een beveiligingslek probeert binnen te komen, gestopt wordt.

De ondersteuning voor Windows 8 is in deze versie verbeterd. Het antivirusprogramma heeft nu de mogelijkheid om ook Windows Store-apps veilig te houden.

Prestaties

Helaas vallen de prestaties van het programma toch wat tegen. In totaal neemt het programma 250 MB hardeschijfruimte in op de computer. Vooral het kopiëren en verplaatsen van bestanden gaat met Panda Cloud Antivirus aanzienlijk trager. Hetzelfde geldt voor het opstarten van de computer, wat ook merkbaar trager wordt. Wel is de vertraging minder dan bij de vorige versie van Panda Cloud.

Qua detectie zit het met Panda Cloud Antivirus overigens wel goed. Onafhankelijke testlabs als AV-Test en AV-Comparatives hebben de virusscanner getest en goede scores gegeven.

Al met al lijkt Panda Cloud Antivirus toch beetje een hype. Het antivirusprogramma heeft namelijk ook een traditionele virusscanner in zich en is daarmee eigenlijk niet meer te onderscheiden van de normale pakketten. Het voordeel van deze virusscanner is echter dat die gratis is: een groot pluspunt.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

gratis

bevat procesmonitor

goede detectie

Minpunten

trager dan verwacht

‘geneest’ niet

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten