abonneren

Outlook.com

Microsoft kondigde afgelopen zomer aan dat het Hotmail zou gaan vervangen door Outlook. Het lanceerde toen direct een previewversie. Begin 2013 was het eindelijk zover en werd de nieuwe webmaildienst gelanceerd.

Microsoft heeft Outlook voorzien van een fris, Metro-achtig uiterlijk dat goed past bij de rest van zijn productportfolio. Toch is de lay-out met drie kolommen hetzelfde gebleven als in Hotmail. In Outlook zijn alleen de twee optiebalken bovenin teruggebracht naar één, wat overzichtelijker is dan bij Hotmail.

Tijdens onze test zijn er geen advertenties zichtbaar in Outlook.com. Dat is zeer welkom, want de advertenties in Hotmail waren erg opvallend en afleidend. De enige advertentieruimte die we zien is een onopvallende kolom waarin Bing wordt aanbevolen. Outlook is weliswaar snel, maar soms blijft het toch een fractie van een seconde hangen tijdens het laden van berichten. Wij hebben het idee dat Gmail toch net iets sneller is.

Sinds de bèta van 2012 heeft Microsoft enkele functies aan Outlook toegevoegd, bijvoorbeeld One-click archive. Ook zijn er meer sneltoetsen; het is zelfs mogelijk om alle sneltoetsen van Gmail over te nemen, in een ultieme poging om te proberen gebruikers over te laten stappen.

Fijn aan Hotmail vonden we de SkyDrive-integratie. Die is gebleven in Outlook.com. Via een link bovenin krijg je direct toegang, maar er is ook directe integratie. Vooral het versturen en bekijken van foto’s wordt daarmee een stuk eenvoudiger en leuker, omdat de foto’s fullscreen in de browser worden weergegeven. Hetzelfde geldt voor Office-bestanden met Office Web Apps.

Nieuw is de integratie met sociale netwerken. Contactfoto’ s worden direct van Facebook, Twitter of LinkedIn gehaald, en je kunt van al deze netwerken direct alle contactpersonen importeren. Via de webapp kun je met die contacten chatten. Als je wilt worden de nieuwste statusupdates en tweets van je contacten vertoond. De integratie maakt e-mail persoonlijker.

Omdat nog niet alle Android-smartphones Exchange ActiveSync ondersteunen, heeft Microsoft een Outlook.com-app uitgebracht. Die werkt helaas niet goed. Saillant detail ten slotte is dat Microsoft aan het begin van de bèta liet weten dat het de Calendar-applicatie nog zou gaan vernieuwen. Dat is tot nog toe niet gebeurd, waardoor dit onderdeel compleet buiten de boot valt binnen Outlook.com. Een grove misser.

De vraag is: hoe verhoudt Outlook.com zich tot zijn grootste concurrent, Gmail? Daarvoor hebben we wat weinig ruimte, maar we kunnen stellen dat Outlook qua functies en uiterlijk de overhand heeft. Gmail wint het echter op eenvoud, instelmogelijkheden en op ondersteuning voor derde partijen. Outlook heeft nog altijd geen imap-ondersteuning, wat onacceptabel is. Exchange ActiveSync is niet voldoende, zeker niet als je producten buiten het Microsoft-ecosysteem wilt gaan gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Webmail

Tags: Webmail

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord