Wie gratis wil bellen gebruikt Skype, dat handige programmaatje dat via internet een telefoongesprek opzet. Er zijn ondertussen echter veel alternatieven voorhanden. Zitten daar echte Skype-killers bij of is de voorloper uit Estland nog altijd soeverein?

Wanneer je op de ooVoo-website komt, word je geconfronteerd met een grote slogan: ‘8 out of 10 Skype users prefer ooVoo’. Naar eigen zeggen een geweldige Skype-killer dus. OoVoo faciliteert gratis chatten en videobellen naar andere ooVoo-gebruikers en verdient, net als Skype, vooral geld met de verkoop van abonnementen. Naast een gratis basisversie kan een gebruiker een premium pakket kopen ($ 30 per jaar of $ 3 per maand) met extra functies, zoals het delen van het scherm en technische ondersteuning. Verder kan je via de website beltegoed kopen waarmee je een prepaid belletje kan plegen naar vaste en mobiele nummers. Net als bij Skype is het bellen naar vaste nummers goed te doen (1,8 dollarcent per minuut), maar kost bellen naar mobiel weer fors (22 dollarcent per minuut).

OoVoo onderscheidt zich vooral van Skype door de extra functies die in het programma gestopt zijn. De gratis basisversie geeft de mogelijkheid om vijf gebruikers toe te voegen in een videogesprek tot maximaal twaalf mensen. Dat is een stuk uitgebreider dan bij Skype. Het gehele vergadergesprek is op te nemen, een functie die reeds verwerkt zit in het programma. Je kunt met ooVoo een videomail versturen (die je vervolgens ook weer op YouTube kunt zetten) en er is een filesharingfunctie. Je kunt die bestanden dan wel alleen delen met degenen in je ooVoo-contactlijst. Het aardige aan ooVoo is ook dat je mensen een link kunt sturen, zodra je een videochatruimte gestart bent. De genodigden kunnen dan op een link klikken en een plugin installeren om een gesprekje mogelijk te maken. Nadeel van OoVoo is wel dat het programma geen appstore heeft, waarmee je het programma met allerlei leuke extra’s zou kunnen voorzien. Verder is de basisversie van ooVoo uitgerust met reclames, hetgeen ook hinderlijk kan zijn. Zo moet je bij installeren uitkijken dat je niet zo'n vervelende toolbar mee-installeert die je browser vervuilt. 

Skype heeft ondertussen al een forse userbase. OoVoo moet daar nog aan werken en gebruikt hiervoor Facebook – misschien heeft Skype Facebook-integratie zelfs van ooVoo afgekeken. Aanmelden bij Facebook kan in het hoofdscherm van je ooVoo-account. Je kunt nu direct met die mensen chatten, maar net als bij Skype moeten de anderen wel een plugin installeren om een gesprekje te beginnen. De mogelijkheden bij de Facebook-contacten zijn wel een stuk minder uitgebreid. Oovoo-connecties kan je bestanden sturen en je contactlijst toesturen, iets wat bij de Facebook-contacten niet kan. 

OoVoo is er ook als mobiele app voor Android en iPhone, maar niet voor Windows Phone. De interface van de app en het functioneren ervan zijn verrassend vergelijkbaar met die van de desktop. De app draait stilletjes op de achtergrond en ook OoVoo heeft een betaalplan voor bellen naar vaste en mobiele nummers. Ook kun je er ‘presence’ mee aangeven, iets wat bij bijvoorbeeld Viber niet kan. Een nadeel is wel dat ooVoo reclame laat zien in de app.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten