abonneren

O&O Defrag 15 Professional

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Ooit was defragmentatie het eerste wat je deed als je pc weer eens traag was geworden. De effectiviteit ervan wordt al langer betwijfeld, maar is moeilijk te onderbouwen. We testen in totaal vier defragmentatietools. Vandaag: O&O Defrag 15 Professional.
Score
70
  • Pluspunten
  • niet duur
  • indrukwekkende resultaten
  • Minpunten
  • soms langzaam

None

O&O zet indrukwekkende resultaten neer in deze test. Het product zorgt voor een flinke verbetering in opstarttijd. Met een verkoopprijs van € 29 is het ook niet het duurste product.

Het Duitse O&O Software brengt diverse schijftools uit. Defrag Professional is het defragmentatieprogramma en bevindt zich in dezelfde prijsklasse als het verderop geteste PerfectDisk. Er is duidelijk aandacht besteed aan de interface, met het hippe lint in plaats van een menubalk en handige tabbladen onderin. Dat staat lijnrecht tegenover de ervaring die we krijgen als we de schijf van onze testmachine willen defragmenteren. Of je kiest voor de QuickStart, waarbij je niets meer kunt kiezen dan welke schijf je wilt, of je moet gelijk een moeilijke keuze uit verschillende defragmentatiemethoden maken, zonder toelichting.

Het helpbestand brengt uitkomst. Je kunt kiezen tussen Stealth, Space en Optimize. Stealth is volgens O&O het handigst voor reguliere defragmentatierondes. Ook werkt het goed op pc’s die niet veel systeembronnen over hebben. Space kun je het beste gebruiken voor de eerste keer dat je je pc defragmenteert. Daarnaast organiseert het ook de vrije ruimte op je schijf. Optimize is volgens het helpbestand de standaardmodus, die vooral gebaseerd is op Space. Erg duidelijk is O&O hierin niet en bovendien vinden we Optimize in het programma niet terug. We kiezen dus voor de Space-modus, omdat we voor de eerste keer defragmenteren.

Het is niet erg duidelijk om te zien of de software bezig is of niet. In het overzicht van schijven kun je zien dat er iets gebeurt, maar het programma heeft de neiging om soms erg lang op een bestand te blijven hangen. Uiteindelijk duurt het 37 minuten. Opvallend genoeg defragmenteert O&O in deze modus niet tot nul procent: na de procedure zien we altijd nog een fragmentatie van 3,71 procent. Desondanks zijn de resultaten indrukwekkend. O&O schaaft maar liefst zeventien seconden af van de opstarttijd en ook het gefragmenteerde bestand wordt met een (voor onze test) recordsnelheid uitgelezen. De verbetering van Photoshops opstarttijd is echter minimaal.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: defrag