abonneren

Nüvifone M10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De laatste jaren zien we een afname in de verkoopcijfers van de mp3-speler. Dat komt natuurlijk vooral doordat de mobiele telefoon veel van deze functionaliteit overneemt. Volgens Garmin-Asus gaat het met het navigatiesysteem dezelfde kant op...

De Nüvifone M10 is een Windows Mobile-smartphone die de kracht van Garmin en Asus moet verenigen tot een all-round apparaat, waarbij de nadruk op navigatie ligt. Natuurlijk is navigatie op een smartphone niets nieuws, maar waar het meestal op een bijzaak uitdraait is de M10 juist vanuit het tegenovergestelde perspectief ontworpen.

Garmin en Asus hebben de smartphone opgebouwd rondom Windows Mobile 6.5, dat inmiddels veel aan populariteit heeft ingeboet. Wie Symbian of Android gewend is, zal niet juichen over deze os-keuze. Toch is het voor de meeste gebruikers geen probleem, want Windows Mobile weet zijn kernfunctionaliteit prima te vervullen.

Resistief scherm


Garmin heeft de capacitieve schermtechniek laten liggen en gekozen voor een goedkoper en minder praktisch 3,5-inch resistief scherm. Een beetje zonde, want met een prettige schermresolutie van 480 x 800 maken we graag gebruik van multitouch zoom. De aanraakgevoeligheid is gelukkig redelijk goed, al ligt de M10 wel achter op zijn capacitieve concurrenten. Soms wordt een actie niet geregistreerd, waardoor deze smartphone niet geschikt is voor wie razendsnel door menu's wil vliegen. Ook zijn knoppen en icoontjes aan de rand van het scherm soms lastig met de vinger te bedienen. De ingebouwde stylus bedient een stuk nauwkeuriger. Naast het touchscreen zijn er drie aanraakgevoelige toetsen voor het hoofdmenu, het belscherm en het beëindigen van een oproep. Ze reageren niet altijd even vlot; we zien liever fysieke toetsen.

Wat helderheid en scherpte van het display betreft niets dan goeds. Het scherm geeft kleuren accuraat en helder weer en we zien zeer veel detail, dankzij de hoge schermresolutie. Dit merken we vooral wanneer we foto's maken met de 5-megapixel camera. De hoge verversingssnelheid van het scherm maakt het schieten van foto's en video (800 x 480, 30 fps) een genot. De sluiter reageert razendsnel en foto's worden in minder dan een seconde weergegeven. Uiteraard zijn foto's bij weinig omgevingslicht van lage kwaliteit, er is geen flitser aanwezig op het toestel. Ons grootste probleem is dat foto's er op de pc minder levendig uitzien dan op het scherm.

Navigatie


We verwachten veel van de navigatiemogelijkheden van de Nüvifone M10. In de doos treffen we een aantal accessoires aan, zoals een bevestiging voor de voorruit en een autolader. De bevestiging is compact en stevig, zodat de M10 er niet onbedoeld vandoor gaat.

De koude fix van minder dan een minuut is indrukwekkend en wijst op een snelle en accurate gps-receiver. De Navteq-kaarten die door Garmin gebruikt worden zijn duidelijk en up-to-date, gesproken instructies zijn zeer duidelijk en lastige kruisingen worden ruim op tijd aangegeven. De software bevat een database met flitsers, downloadbare verkeerswaarschuwingen en foto's zijn met de gps-coördinaten te taggen. Ook is er een enorme hoeveelheid point-of-interests aanwezig. Een rijbaanassistent vermindert fouten op de snelweg, de huidige snelheidslimiet wordt duidelijk aangegeven en uiteraard is het mogelijk te zoeken via Google Local Search en handsfree te bellen.

De extra's


In dagelijks gebruik bewijst de M10 zich als een veelzijdige smartphone. Ingebouwd wireless internet, gps, een 3,5mm-koptelefoonpoort, bluetooth 2.0 met ad2p zijn allemaal aanwezig. Extra functionaliteit is aanwezig in de vorm van toegang tot Facebook, Picasa, YouTube, het weer, vluchtinformatie, benzineprijzen en synchronisatie met Exchange. Over de 3G-verbinding zijn al deze gegevens snel binnen te halen.

Garmin claimt dat de M10 zo'n 600 uur op standby mee kan gaan. De spraaktijd is acht uur. Dat is indrukwekkend, maar let wel: deze tijden gaan rap omlaag wanneer we gebruik maken van navigatiemogelijkheden, wanneer we mediabestanden afspelen of wanneer we kiekjes maken. In onze test weten we een volledige acculading er in een paar uur doorheen te jagen; we verwachten dat u zo'n vier uur op een volle accu kunt navigeren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende gps-mogelijkheden
  • goede schermkwaliteit
  • 3,5mm koptelefoonuitgang
  • goede accuduur
  • verouderd en traag besturingssysteem
  • randen van touchscreen minder nauwkeurig
  • resistief scherm
Het is lastig niet gecharmeerd te raken van de Nüvifone M10. De smartphone zou beter af zijn met een ander besturingssysteem en een capacitief display, de overige minpuntjes zijn te klein om over te struikelen. De doordachte navigatiemogelijkheden zijn duidelijk het punt waarop u deze smartphone aanschaft. Het antieke besturingssysteem zult u hierbij voor lief moeten nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: