abonneren

Npackd

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Linux-gebruikers weten niet beter: applicaties installeer je met een package manager, die de recentste versie van de applicatie downloadt en installeert. Brengt Npackd voor Windows hetzelfde gebruiksgemak met zich mee?

Npackd is een van de opensourceprojecten die bij Google worden gehost. Elke package manager maakt gebruik van een online package-bibliotheek, waar informatie over softwarepakketten staat. Als je een pakket via de package manager wilt installeren, verloopt de installatie helemaal automatisch. Standaard gebruikt Npackd een bibliotheek die ook bij Google wordt gehost. Deze bibliotheek bevat voornamelijk opensourcepakketten als Audacity, Blender, Firefox en Thunderbird. Op het moment van schrijven stonden er 230 programma's in de lijst.

Als je een programma wilt installeren, dan selecteer je dit programma, druk je op Install en Npackd doet de rest. Mocht je eerst iets meer over het programma willen weten, dan kun je direct naar de website gaan. Bevalt het niet, dan verwijder je het eenvoudig via de Uninstall-knop.

Voor wie graag gebruikmaakt van met name opensourceprogramma's, is Npackd een erg handig gereedschap om te installeren. Bij het starten van Npackd wordt er gecheckt wat er al is geïnstalleerd en of er updates beschikbaar zijn. Naast alle opensourceprogramma's uit de bibliotheek wordt ook een aantal andere programma’s herkend, waarbij dan de opmerking staat dat het programma extern geïnstalleerd is en eventueel of er updates beschikbaar zijn. Zowel de kracht als de zwakte van Npackd zit ‘m in de softwarebibliotheek. Opensoureprogramma's kunnen zo worden geïnstalleerd, maar commerciële software zul je niet via Npackd kunnen installeren. Desalniettemin is de lijst met beschikbare programma's indrukwekkend.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig toegang tot softwarebibliotheek
  • niet nuttig voor commerciële software
Via Npackd heb je op een zeer eenvoudige manier toegang tot een grote bibliotheek met gratis software van hoge kwaliteit. Als je alleen betaalde software wilt gebruiken, dan zul je niets hebben aan Npackd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie