abonneren

Norton Utilities 14

In de jaren 80, toen Duran Duran in de hitparade stond en een Michael Jackson-jasje nog stoer was, was er voor de computergebruiker één echt onmisbaar stuk gereedschap: Norton Utilities. Anno 2009 maakt dit programma zijn terugkeer. Is het nog steeds zo onmisbaar?

Ruim 20 jaar geleden was MS Dos nog zo beperkt dat je geen gewiste bestanden kon terugzetten, snel formatteren bestond nog niet en het was onmogelijk een schijf te defragmenteren. Voor dit alles had je Norton. Met Norton Utilities biedt Symantec een gereedschapskist voor het optimaliseren van uw pc. Het pakket richt zich tegenwoordig volledig op het maximaliseren van de prestaties en is onderverdeeld in drie hoofdmodules: Optimaliseren, Controleren en Windows Tools.

Optimaliseren

In deze module van het pakket kunt u het register opschonen en defragmenteren, opstartprogramma's beheren, services beheren en schijfruimte winnen door tijdelijke bestanden te verwijderen. De registeroptimalisatie verloopt snel en soepel, er worden meer dan 400 problemen aangepakt. Het beheer van de opstartprogramma's is minder eenvoudig. U krijgt een lijst te zien van de automatisch startende programma's. U kunt deze per stuk aan- of uitvinken. Er is alleen geen uitleg wat deze programma's doen. Een beginnende gebruiker kan er weinig mee en loopt het risico belangrijke zaken uit te schakelen. Bij het beheer van de services kunt u slechts kiezen voor een 'aanbevolen services'- of 'minimale services'-configuratie, zonder dat duidelijk is welke services er hierbij aangepast worden. Het opschonen van de schijven gaat daarentegen zoals het zou moeten: helder, duidelijk en u ziet precies wat u aan het doen bent. Ten slotte werkt de optie schijfdefragmentatie prima. Klein puntje is wel dat deze geen indicatie geeft hoe lang het opschonen nog gaat duren.

Controleren

De lijst met draaiende processen die deel uitmaakt van deze module is handig en geeft meer informatie dan Windows Taakbeheer. Een kleine applicatie die zich in de taakbalk nestelt waarschuwt u als er programma's proberen te lezen of te schrijven in het register. Verder is er een zeer uitgebreide prestatietest die veel aspecten van de computer test en de resultaten kan vergelijken met bekende prestaties van bestaande systemen.

Windows Tools

Deze module bevat links naar een aantal Windows-standaardgereedschappen voor beheer die normaal verspreid over het systeem aangetroffen kunnen worden, onder meer Apparaatbeheer, Logboeken en het Configuratiescherm. Ondanks dat hier geen nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd, vinden we het wel makkelijk dat alle tools overzichtelijk bij elkaar staan. Handig voor zowel de beginnende als de gevorderde gebruiker.

Uitproberen

Om te onderzoeken wat nu precies de invloed is van het pakket op de opstarttijd, hebben we de utilities toegepast op een van onze recensielaptops, een AMD Turion 64 x2-gebaseerd systeem met 1 GB RAM geheugen, draaiend onder Vista. Norton wist de opstarttijd met slechts één seconde te verkorten. In de snelheid van het systeem tijdens gebruik bemerkten wij geen verbetering helaas.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandstalig
  • veel beheertaken keurig bij elkaar
  • sommige onderdelen voegen weinig toe aan de beschikbare tools
Norton is tegenwoordig niet onmisbaar meer. De standaardgereedschappen in Vista/XP zijn in de meeste gevallen ruimschoots voldoende en Norton voegt weinig toe. De registeroptimalisatie werkt prettig, maar daar zijn ook gratis oplossingen voor te vinden. De prestatietests zijn leuk als u uw systeem met bestaande systemen wilt vergelijken, maar verbeteren de prestaties niet. Als u graag een boel gereedschap voor onderhoud bij elkaar in één programma wilt hebben, is Norton echter wel handig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord