abonneren

Norton Antibot

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Norton AntiBot (NAB) is géén vervanging van bijvoorbeeld Norton Antivirus; u moet NAB zien als een extra beschermingslaag. Die hebt u natuurlijk niet nodig als uw huidige securitysuite u al goed beschermt tegen bots. Maar het kan geen kwaad even verder te kijken wat NAB nu precies doet.

Wat doet een antibot precies? Een bot is een stukje software dat automatisch handelingen verricht – zonder tussenkomst van de gebruiker dus. In de praktijk betekent dat dat u er niets van merkt als er een bot actief is op uw systeem.

Vrijwel alle bots zijn kwaadaardig; ze registreren uw toetsenaanslagen (keyloggers), stelen uw bankgegevens (spyware), laten uw pc meedoen aan hackactiviteiten (botnets) of schotelen u irritante reclame voor (adware).

NAB moet u tegen al deze bedreigingen beschermen. Toch is het geen vervanging van een goede internetsecuritysuite. Symantec verkoopt de technologie – ontwikkeld door Sana Security – als aanvulling op bestaande antivirus/internetsecuritypakketten.

De technologie achter NAB is geen grote database met beschrijvingen van elk bekend stukje malware, maar een intelligente tool die kijkt naar het gedrag van draaiende processen. Zo kan het gloednieuwe dreigingen direct aanpakken. Echter, oude bedreigingen die op uw harde schijf liggen te wachten worden niet ontdekt. Pas als ze actief worden kan Norton AntiBot ze blokkeren. Daarom moet u naast NAB een volledige suite blijven gebruiken. We probeerden NAB naast een aantal bekende pakketten, zoals Kaspersky en McAfee, en dat levert geen problemen op.

We testen NAB door zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke en louche websites te bezoeken. Zo konden we verzekerd zijn van veel (recente) malwarebesmettingen. Ons systeem werd uiteindelijk geplaagd door ruim twintig stuks malware, waarvan NAB er vijftien kon stoppen voordat ze ons last konden bezorgen. Malware die gebruikmaakt van rootkit-achtige tactieken lijkt vooralsnog een zwak punt van NAB.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • werkt samen met concurrentie
  • vertrouwt niet op database
  • belast systeem nauwelijks
  • niet altijd nuttig
  • dure extra naast bestaande beveiliging
Norton Antibot is een aardige aanvulling op uw beveiliging en het is prima te combineren met andere beveiligingssuites. Als u merkt dat u onlangs aanwezige beveiliging toch telkens belaagd wordt door malware, dan kan het geen kwaad Norton Antibot te proberen. Echter beschermt ook Antibot u niet feilloos.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags: