Norman System Speedup

Norman kennen we van zijn antiviruspakket, maar het bedrijf kan meer. System Speedup belooft je pc sneller te maken en in goede vorm te houden.
De meeste tweaktools leveren wisselende resultaten; System Speedup is daarop geen uitzondering. Er zitten wat aardige opties in (bestandsherstel, driveroverzicht), maar niets dat het een must-buy maakt.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • goed overzicht systeemopruiming
  • Minpunten
  • wisselende prestaties
  • interface en vertaling slecht afgewerkt

Zoals veel andere tools heeft System Speedup een eenkliksoptie. Op de startpagina klik je op Eén-klik opschoning om een scan van je systeem uit te voeren. Die wordt snel afgerond. De schoonmaak omvat ongewenste bestanden, registerfouten en privacy-sporen. Je krijgt te zien welke systeemonderdelen vervuild zijn en kunt direct doorklikken naar de verschillende tabbladen. Het werkt dus niet echt in één klik, maar biedt wel veel informatie. Op de startpagina vinden we ook de Opstartversneller. Dat is een vrij complex overzicht van opstartservices, waarbij je handmatig kunt kiezen om diensten uit te zetten of later in te laden, om zo de opstart van het systeem als geheel te versnellen.

Om de claims van System Speedup te testen zetten we een grondige test op. We meten Windows’ opstart- en afsluitsnelheid (op de milliseconde nauwkeurig te achterhalen via de logboeken) en voeren een complete systeembenchmark uit. Daarna voeren we de schoonmaak uit en stellen we de opstartservices in op de aanbevolen waardes. Het opstarten wordt ook daadwerkelijk versneld: gemiddeld start Windows 5 seconden sneller op. Het afsluiten duurt iets langer dan voorheen (0,5 seconde), en het systeem als geheel wordt zelfs 2,9 procent trager in de PCMark 7 benchmark.

Naast de normale schoonmaak heeft System Speedup een hoop extra tools. System Speedup installeert ook een kleine balk boven in beeld, waar je up- en downloadsnelheid kunt zien en je cpu- en geheugengebruik. Daarnaast start het standaard mee met Windows. Van beide opties zijn we niet zo’n fan, omdat de vrijgemaakte systeemkracht dan al weer deels benut wordt. Gelukkig kunnen beide opties dan ook uit. Opvallend is de slechte vertaling en afwerking van de interface.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: tools, norman