Opeens was hij er, de N9. Het is de eerste én wellicht ook meteen laatste MeeGo-telefoon van de hand van Nokia. Qua design is het in elk geval de knapste telefoon die de Finse fabrikant ooit produceerde.

De smartphone zit verpakt in een unibody-behuizing uit metaal, die met zijn afgeronde hoeken piekfijn is afgewerkt. Alles ademt kwaliteit uit. Dat gevoel wordt versterkt door het AMOLED 3,9 inchscherm, dat naadloos aansluit op de behuizing. Hierdoor lijken beeld en tekst echt uit het toestel te springen. De resolutie is 852 bij 480 pixels, wat ook buitenshuis een scherp beeld oplevert.

Nokia pronkt daarnaast graag met de camera. Hier mag dat ook wel, want de 8 megapixelcamera in de N9 is zeker zo goed als die in de bekroonde N8. Wij vonden hem zelfs nog sneller reageren bij het focussen. Video neemt de N9 trouwens op in 720p aan 30 frames. Jammer dat 1080p niet ondersteund wordt.

Op de N9 draait dus geen Symbian of Windows Phone, maar wel MeeGo 1.2 ‘Harmattan’. De interface is zeer gericht op het swipen: je veegt links en rechts om te wisselen tussen je hoofdscherm (een lijst van apps), de thumbnails van actieve programma’s en een scherm waar berichten van alle mogelijk sociale netwerken en berichtdiensten samenkomen. Een actieve app stuur je naar de achtergrond door van de schermrand naar beneden of boven te vegen. De telefoon komt daarenboven met ingebouwde navigatie, net als bij de vorige Nokia-smartphones. In dit geval gaat het wel om een vertaalde versie van Nokia Maps, met iets minder functionaliteit. Hoe krachtig de N9 wel is, blijkt als je met de vinger over de 3D-kaart van Nokia Maps wilt scrollen: op de N9 gaat dat ongemeen vloeiend, ondanks de singlecore 1 GHz-processor.

Het app-aanbod is wel stukken lager dan bij Android, iOS, Symbian en Windows Phone 7. Toch zijn er meer apps in de Nokia-winkel te vinden dan je zou verwachten. Er zijn echter grote gaten in het aanbod: zo is er bijvoorbeeld geen Dropbox- of Evernote-app. Voor een deel wordt dat gebrekkig aanbod gecompenseerd door een rijke selectie aan meegeleverde apps. De N9 kan trouwens Microsoft Office-formaten openen, maar niet bewerken.

Een van de sterke punten is de zeer brede ondersteuning van mediaformaten. Zo opende hij probleemloos DivX-bestanden en zelfs MKV-video’s, al was er duidelijk te weinig kracht om een 720p-filmpje in MKV-formaat zonder haperen weer te geven. Bij audiomogelijkheden valt vooral de ondersteuning voor het audiofiele FLAC op.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • behuizing en afwerking

  • vlotte interface

  • NFC aanwezig

  • camerakwaliteit

  • beperkt aantal apps

  • toekomst MeeGo onzeker

Als we zouden leven in een wereld zonder Android of iOS, dan zou je wellicht versteld staan van de N9 en MeeGo. Hij is snel en werkt vloeiend, ook als er veel apps geopend zijn. De N9 oogt bovendien zeer mooi. Alleen vraagt Nokia er 599 euro voor, wat te veel is vergeleken met de toptoestellen met Android. Er verschijnt trouwens ook een tweelingbroer van de N9, die draait op Windows Phone 7. Dat lijkt ons een meer toekomstgerichte keuze.BesturingssysteemMeeGoSchermgrootte (inch)3.9Schermresolutie854 x 480Intern geheugen (MB)1024Uitbreidbaar geheugen-
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 a/b/g/n
Bluetooth 2.1+EDR
HSDPA
Camera-resolutie (megapixel)8Videoconferencingcamera (megapixel)1.3Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaProcessorTexas Instruments OMAP3630 (1 GHz)Afmetingen117 x 61 x 12,1 mmGewicht (grammen)135

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten