abonneren

Nokia N8

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Deze langverwachte smartphone heeft geweldige hardware, maar wordt helaas gemankeerd door het omslachtige Symbian^3-besturingssysteem.

De Nokia N8 ligt eindelijk in de winkel, uitgerust met het gloednieuwe Symbian^3-besturingssysteem. De smartphone biedt een duizelingwekkende lijst aan multimediafeatures om gebruikers bij de iPhone, Android en BlackBerry weg te lokken. Op hardware is niet bezuinigd en het 3,5-inch 640 x 360 amoled-touchscreen is net zo goed als dat van de Galaxy S.

Symbian^3 is een verbetering op voorgaande Symbian-versies, maar het besturingssysteem is nog steeds ver verwijderd van de concurrentie. Er zijn drie homescreens, volgestouwd met widgets en applicaties. De homescreens werken zowel in portret- als landschapsstand. Elk homescreen is in vier rijen verdeeld. In elke rij passen vier applicatiekoppelingen of één widget, zoals die voor e-mail of sociale netwerken. De widgets kunnen vreemd genoeg niet het hele scherm beslaan. Het is ook niet mogelijk om widgets tussen de verschillende homescreens te verplaatsen; elk scherm moet afzonderlijk ingesteld worden en zelfs dan is het omslachtig. Wie de (onhandig geplaatste) Home-toets indrukt, wordt gepresenteerd op een gedetailleerd, klassiek menu zoals de echte Nokia-fans hem kennen.

Een wat oudere 680MHz-processor maakt de N8 niet de snelste smartphone. Een korte vertraging tussen het aantikken en laden van een applicatie is duidelijk aanwezig. Dit is op zich geen grote ergernis, maar er zijn momenten waarop de N8 aanzienlijk traag reageert en we moeten wachten op reactie van het apparaat. De N8 kan multitasken, maar gebruikers moeten opletten dat er niet teveel op de achtergrond draait.

Aan een redesign van de Symbian-interface heeft Nokia zich niet gewaagd. Een voorbeeld: wie in portretstand typt, krijgt een alfanumeriek toetsenbord voorgeschoteld. Waarom er niet gewoon een qwerty-layout getoond wordt, is ons een raadsel. Gelukkig verschijnt deze wel in landschapsstand. Helaas zijn de spatiebalk, Enter, Delete en Shift-toetsen te klein om het invoeren van tekst prettig te maken.

De browser is middelmatig. Wie naar een andere pagina wil navigeren, moet eerst op een dubbel pijltje in de rechterbenedenhoek tikken en vervolgens drie acties uitvoeren. Omslachtig! Pagina's passen zich niet automatisch aan het 3,5-inch scherm aan en pinch-to-zoom werkt schokkerig en zoomt niet altijd op het juiste gebied in. Dubbeltikken zoomt in en uit, maar ook hier wordt de tekst niet automatisch opgemaakt. Zelfs bij het scrollen scoort de N8 onder de maat.

Als multimediasmartphone scoort de Nokia N8 goed. Hdmi-output is handig om presentaties en hd-films op een groot lcd-scherm te vertonen. Bluetooth 3.0 met a2dp, wifi en 3G worden ondersteund. Laden en synchroniseren gebeurt via micro-usb en de microsd- en simkaartjes zijn aan de linkerzijde van de N8 verstopt. De N8 wordt geleverd met 16 GB intern geheugen en ondersteunt microsd tot 32 GB. Helaas heeft Nokia ervoor gekozen de N8 te verzegelen, zodat we de accu niet kunnen vervangen.

Gebruikers die willen videobellen, kunnen de vga-camera aan de voorzijde gebruiken. Het bekijken van films is een plezier. De webbrowser ondersteunt Flash Lite 4.0 en kan de meeste webclips zonder problemen afspelen. De 12-megapixel camera met Carl Zeiss-lens is het échte kroonjuweel van de Nokia N8. Met autofocus, gezichtsherkenning, 2x digitale zoom en Xenon-flitser zien onze foto's er scherp en helder uit. De N8 kan tevens filmen in 720p met drievoudige digitale zoom.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende camera
  • goede accuduur
  • verouderd besturingssysteem
  • slecht virtueel keyboard
  • frustrerende webbrowser
De N8 is een dappere poging van Nokia om het tegen de iPhone en Android-toestellen op te nemen. Het is zonder meer de beste smartphone in de Nokia-lineup, maar Symbian^3 stelt teleur en we zien deze smartphone alleen overtuigen op zijn multimediafuncties. Leuk voor Nokia-fans, maar de N8 overtuigt niet tegenover concurrerende high-end smartphones.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord