Nokia maakte een paar jaar geleden een noodsprong door zijn eigen roots af te zweren en in zee te gaan met Microsoft. De matige verkoopresultaten van toptoestel Lumia 920 hebben voor een tussentijdse restyle gezorgd: de Lumia 925.

Het succes van Windows Phone 8 groeit, maar de cijfers blijven ver achter bij de doelstellingen. Een nieuw mobiel platform introduceren in een zeer competitieve markt waar de twee bekende platforms de dienst uitmaken is niet eenvoudig. Zeker als je ook in korte tijd een grote achterstand op de app-markt wilt wegwerken. Er is vooruitgang gemaakt en het platform heeft in een aantal landen al een veelbelovende positie verworven. Nu zijn de toestellen toe aan een opfrisbeurt. De Lumia 925 is voor Nokia de opstap naar de volgende fase.

De onderscheidende elementen van Nokia zijn de mooie diensten, zoals muziek en navigatie. Ook de kennis van mobiele technologie heeft het voor elkaar. Aan het design van de Lumia toestellen heeft Nokia de afgelopen jaren echter weinig gedaan. Polycarbonaat was de hoeksteen van het ontwerp, maar met de opkomst van metaal – gedreven door Apple en HTC – heeft ook Nokia een stap in die richting gezet. De Lumia 925 is van een metalen rand voorzien, al is de achterkant nog steeds van polycarbonaat.

Ook fotografie is bij Nokia een belangrijk speerpunt. Deze Lumia is wat dat betreft goed bedeeld. De ingebouwde camera met Carl Zeiss-optiek en de juiste software staan borg voor heel mooie plaatjes. Voor menig gebruiker is de kwaliteit van deze foto’s zo goed dat een losse fotocamera niet meer nodig zal zijn. Bovendien zijn er leuke features bedacht, zoals het elimineren van bewegende personen uit opnames. Ook de navigatieoplossing is bij Nokia voor elkaar – andere aanbieders van Windows Phone-toestellen hebben daar nog flinke uitdagingen.

Vergeleken met de Samsung S4 en de HTC One blijft het product qua specificaties achter, want de hardware is het afgelopen half jaar niet verbeterd: een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon cpu, 1 GB ram-geheugen en een 8,7-megapixel camera. Een gemiste kans, want de vlaggenschepen van de concurrentie hebben 2 GHz-processoren, hd-schermen en quad-core cpu’s. Mogelijk wreekt zich hier de afhankelijkheid van Microsoft, het is immers de softwareleverancier die bepaalt welke hardware gebruikt kan worden.

De vraag is dus of deze Lumia 925 wel het antwoord is waar de markt op zit te wachten. Nokia-fans zullen het beamen, maar de markt moet het nog bewijzen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

mooie, slanke behuizing

goede camera

veel Nokia-apps

Minpunten

matige specificaties

nog steeds weinig apps in Store

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten