Toegegeven, HTC was met de 8S en 8X sneller met Windows Phone 8-toestellen op de markt dan Microsoft-partner Nokia, maar de Lumia 920 is toch echt het vlaggenschip van dit mobiele besturingssysteem.

Het lukt Microsoft nog steeds niet om Windows Phone tot een daverend succes te maken, maar aan de toestellen zelf zal het niet snel liggen. HTC liet een uiterst positieve indruk achter met de 8S en de (vorige maand geteste) 8X en nu is het de beurt aan Nokia. De Lumia 920 kenmerkt zich, net als bij HTC, door de felle kleuren van de behuizing. Zwart en wit zijn voor de conservatieven, de waaghals kiest juist voor felgeel of ‘lipstick red’.

Zwaarmoedig

Waar we bij de Lumia 800 (met Windows Phone 7) al bij de eerste aanraking tot over onze oren verliefd werden op het toestel, heeft de liefde voor de 920 aanzienlijk langer nodig. Het toestel draagt hetzelfde unieke design als de 800 en de 900, dat zich kenmerkt door een unibody polycarbonaat behuizing met een bolling aan de achterzijde. Helaas heeft Nokia bij de Lumia 920 afstand gedaan van de ruwe coating: alle modellen behalve de zwarte zijn uitgerust met een glanzende en spiegelgladde laklaag, die wat ons betreft juist goedkoper oogt. Zonde én onpraktisch, want de Lumia 920 glijdt door z’n gewicht nu wel erg snel uit onze handen.

Ja, dat gewicht… je kunt gerust zeggen dat de Lumia 920 de zwaarste smartphone van dit moment is. Met zijn 185 gram weegt hij zelfs meer dan Samsung’s Galaxy Note II! Aan het scherm ligt het niet, want dat meet een ‘bescheiden’ 4,5 inch. We vermoeden dat het gewicht vooral te wijten is aan de elektronica voor draadloos laden, één van de stokpaardjes van Nokia. Op dit moment is draadloos laden vooral een gimmick, omdat het laden aanzienlijk trager verloopt dan via usb, maar we verwachten veel van deze techniek in de toekomst. In de VS heeft Nokia al een deal gesloten met koffie- en restaurantketens, die draadloos opladen in de bar of tafeltjes inbouwen; hopelijk volgt Europa spoedig.

PureView

De rest van de hardware is onopvallend, al springt de camera eruit. Je zou de 8-megapixel camera zomaar kunnen verwarren met één van de vele andere 8-megapixel modellen die we tegenkomen, maar Nokia heeft veel tijd en moeite gestoken in het ontwikkelen van geavanceerde beeldstabilisatie. De sensor wordt daarom in de ‘PureView’-lijn geschoven, al is hij mijlenver verwijderd van de kwaliteit van de 41(!)-megapixel sensor uit de Nokia PureView 808. Maken we bij daglicht foto’s met de Lumia 920, dan zien we redelijk goede resultaten, al scoren de iPhone 4S/5 en de Galaxy S3 hoger. Gaan de lampen uit, dan laat de PureView-sensor ineens zijn spierballen zijn. Bij weinig omgevingslicht weet de Lumia 920 nog steeds duidelijke, heldere foto’s te schieten zonder dat je op de gewraakte led-flitser hoeft terug te vallen. De sensor komt pas écht tot zijn recht bij het schieten van video: de beeldstabilisatie doet zijn werk zo goed, dat uit-de-hand-opnames van een ongekend rustige kwaliteit zijn.

Kopen of niet?

Qua software bouwt Nokia voort op Windows Phone 8, dat we al vaker besproken hebben. De meerwaarde zit ’m hier vooral in de apps die Nokia zelf meelevert, zoals de muziekdienst Music, Drive (online en offline navigatie) en City Lens (augmented reality). Deze apps werken uitstekend en we hopen dat Nokia ze snel in de algemene Windows Phone Store zet. Had Nokia een telefoon met het gewicht en de uitstraling van de 8X van zijn apps en PureView voorzien, dan was het een homerun geweest. Nu is de Lumia 920 het vooral ‘net niet’.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

PureView-sensor

Nokia-apps van hoge kwaliteit

draadloos opladen

Minpunten

groot, zwaar en glad

matige foto’s bij daglicht

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten