abonneren

Nokia Lumia 900

Hoewel sommigen er op hoopten dat de Lumia 900 ook Microsofts komende versie Windows Phone 8 zou bevatten, wordt het nieuwe vlaggeschip van Nokia, de Lumia 900 nog gewoon met Windows Phone 7.5 geleverd, maar dan wel met de nieuwste Tango-update.
Score
80
  • Pluspunten
  • accu
  • frontcamera
  • scherm
  • Minpunten
  • minder elegant

None

Een uitstekende smartphone voor wie gaat voor de top van de Windows Phone-toestellen. De Lumia 900 biedt dankzij de grotere accu, de front-camera het uitstekende scherm wel voldoende meerwaarde voor het prijsverschil met de Lumia 800. Door de door Microsoft opgelegde beperkingen van Windows Phone, kan de Lumia zich nog niet echt meten met de smartphonetop van dit moment.

Het toestel lijkt bijzonder veel op zijn voorganger de Lumia 800. Opvallend verschil is het grotere scherm van 4,3 inch in plaats van het 3,7 inch scherm van de Lumia 800. Het ontwerp is met de kunststofkast uit een stuk en het donkere grote display bijzonder fraai, maar de hoekige behuizing is door zijn afmetingen wel een beetje lomp. Dankzij de grotere accu voel je wel dat je wat in de hand hebt.

De Nokia Lumia 900 is groot

De Nokia Lumia 900 is vrijwel net zo groot en dikker dan de andere Windows Phone-gigant, de HTC Titan, terwijl die een 4,7 inch scherm heeft. In het gebruik maakt het niet zoveel uit, alle Windows Phone toestellen hebben dankzij de strenge eisen van Microsoft immers dezelfde hoeveelheid pixels. De kwaliteit van het Amoled-scherm met Clear Black-filter is bijzonder goed. Het levert een bijzonder scherp en kleurrijk beeld. Het amoled-scherm heeft rgb-pixels in plaats van de bij Samsung amoledschermen gangbare pentile pixels, wat betere kleurweergave (echt wit) en scherpere beelden moet garanderen.
Gevolg van de relatief lage resolutie op het grote scherm is echter dat tekst er wat vet opstaat. Dat maakt het wel bijzonder goed leesbaar. In vergelijking de andere toptoestellen van dit moment de HTC One en de Samsung Galaxy SIII vertoont ook deze Lumia 900 nog wel meer smeereffect bij het snel scrollen. Niet heel erg maar toch.

De prestaties van de Lumia 900 zijn net als bij de Lumia 800 prima. De 1,4 GHz singlecore Snapdragon-processor heeft geen moeite met de functionaliteit van Windows Phone. Scrollen en navigeren binnen en tussen de aanwezige toepassingen, het gaat allemaal vlot en zonder haperen. Met name bij het scrollen lijkt de Lumia 900 wel iets trager dan de Lumia 800 of andere Windows Phone toestellen met een 1,4 GHz processor.

Nieuw aan de Lumia 900 is dat er nu een camera aan de voorkant zit, die een prima beeldkwaliteit levert. In principe ideaal voor Skypen, ware het niet dat je door de beperkingen van de Skype-app niet opgebeld kunt worden via Skype als de Skype app niet actief is. Via de meegeleverde videochatprogramma Tango zou het wel moeten kunnen. Ook nieuw in deze Lumia is het delen van Internet via tethering. De 8 megapixel-camera zorgt voor redelijk goede kwaliteit foto’s en video-opnamen en is dankzij de speciale camerasluiterknop ook gemakkelijk te bedienen.

De Lumia 900 heeft een flinke 1830 mAh accu. Dit merk je in de gebruiksduur, die in onze korte tesperiode twee dagen haalde.
De Europese versie van de Lumia 900 heeft geen LTE, maar wel de snelste variant van HSDPA voor dataverbindingen. Ook de quadband gsm-telefonie laat weinig te wensen over. Bereik en spraakkwaliteit zijn uitstekend.

Windows Phone 7

Het besturingsysteem Windows Phone is bijzonder gebruiksvriendelijk en is dankzij de metro-tegelinterface voor idereen eenvoudig te doorgronden. De Internet Explorer browser werkt bijzonder plezierig en nauwkeurig. Alle berichtenverkeer en social media ; e-mail, sms, msn, Facebook en Twitter zijn netjes geïntegreerd in de ‘People hub’. Ook Windows Live (Hotmail, agenda, en adresboek) zijn na aanmelding met je live-account keurig geïntegreerd. Zelfs voor Google’s Gmail is er een prima app en ook het contacten synchroniseren met het Google adresboek gaat probleemloos.

Nokia-apps

Met de Zune player gebruik je de Windows Phone als media player en synchroniseer je media met de PC.  Ook een fm-radio ontbreekt niet. Nokia voegt aan het standaard Windows Phone 7 nog een aantal waardevolle eigen toepassingen toe. We noemen Nokia Kaarten voor het live bekijken van locaties en locatie-gebonden informatie en Nokia Rijden voor het stemgestuurd navigeren met de auto waarbij zowel 2D- als 3D-beelden gebruikt kunnen worden. De benodigde kaart kun je vooraf via wifi-downloaden, zodat je niet met hoge datakosten wordt opgescheept. Met Nokia Music krijg je toegang tot een genre gebonden live-stream. Tegen betaling kun je ook je favoriete muziek kopen.

Windows Phone met Live Office

Een van de grote voordelen van Windows Phone zijn de standaard aanwezige Live Office-apps, waarmee je eenvoudig notities, documenten, spreadsheets en presentaties deelt via SkyDrive of Sharepoint.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Review, Smartphones

Tags: Lumia 900

Nieuws headlines

Laatste reactie