abonneren

Nokia Lumia 800

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Nokia heeft de grootste moeite zich overeind te houden in de smartphonemarkt, maar de keuze om Symbian en MeeGo in te ruilen voor Windows Phone lijkt zijn vruchten af te werken: de Lumia 800 is de vrucht van acht maanden intensief werken en we zijn enorm onder de indruk.

Het 12,1 millimeter dikke en oerdegelijke chassis is uit één blok polycarbonaat geslepen en wordt geleverd in zwart, cyaan of roze. Het pigment wordt al tijdens de productie toegevoegd, dus je hoeft niet bang te zijn voor ontsierende krassen. Dankzij de ronde hoeken, achterzijde en scherm ligt het toestel heerlijk in de hand. Nokia imiteert Apple door de accu vast in de smartphone te verankeren en voor micro-sim te kiezen.

De Lumia is uitgerust met een 3,7-inch amoled-scherm met een resolutie van 480x800. Dit is dezelfde resolutie als van de 4,3-inch grote Galaxy S II. Wat we meteen moeten vermelden, is dat Nokia's ClearBlack-techologie zorgt voor een ongekend diepe zwartweergave. Je ziet zelfs niet waar het scherm eindigt en de schermrand begint. Indrukwekkend! Tekst en afbeeldingen zijn haarscherp en het scherm is groot genoeg om comfortabel te websurfen met Internet Explorer 9. Flash-ondersteuning ontbreekt, net als op de iPhone.

Een Qualcomm Snapdragon 1,4 GHz singlecoreprocessor, samen met een Adreno 205-gpu, vormen het hart van de Lumia. Verder zien we 512 MB intern geheugen en 16 GB opslagcapaciteit. Op papier klinkt dit matig, maar er valt weinig te klagen over de prestaties van de Lumia. Het navigeren door de interface gaat razendsnel, net als pinch-to-zoom en multitasking. De opslagcapaciteit is helaas niet uit te breiden; een micro-sd-slot ontbreekt. Vervelender is dat de 8-megapixelcamera ronduit matige foto's levert, zeker in vergelijking met de iPhone 4S. Ook ontbreekt een camera aan de voorzijde, zodat videogesprekken niet mogelijk zijn.

Natuurlijk heeft Nokia zijn eigen applicaties toegevoegd aan Windows Phone. Het gaat om App Highlights, Nokia Drive, Nokia Maps en Nokia Music. App Highlights toont je de beste apps in de Windows Phone Marketplace. Nokia Drive bevat kaarten voor meer dan 95 landen in 2D- en 3D-aanzicht en stemgestuurde navigatie. Je downloadt de kaarten per land voor je op vakantie gaat, een praktische oplossing. Nokia Music is vooral dubbel, omdat Windows Phone al zijn eigen muziekmarktplaats biedt.

De Lumia levert een heldere gesprekskwaliteit, zelfs bij slechte ontvangst. We doen 12 uur op één acculading bij normaal gebruik, wat een prima score is. Een dag zonder lader is dus geen probleem, zeker niet als je de speciale Battery Saver-mogelijkheden inschakelt.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • fantastisch design
  • amoled-scherm
  • Nokia-applicaties
  • geen micro-sd
  • matige camera
Welkom terug, Nokia! De Lumia 800 mag dan niet het meest geavanceerde Windows Phone 7-toestel zijn (zie bijvoorbeeld de HTC Titan), het is zonder twijfel één van de meest sexy toestellen op de markt.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Smartphones

Tags: