abonneren

Nokia C6

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De C6 biedt multimedia- en zakelijke opties, maar mist een eigen identiteit.

De C6 wordt door Nokia in de markt gezet als een sociale netwerk-smartphone, maar bevat voldoende features om 'm ook zakelijk in te zetten. Het toestel is uitgerust met een 3,2-inch resistief touchscreen en een uitschuifbaar toetsenbord, waardoor het toestel prima in landschapsstand te gebruiken is. Helaas reageert het scherm nogal inconsistent: soms voldoet een lichte aanraking, soms moeten we hard drukken om respons te krijgen. Het scherm heeft een resolutie van 640x360 en hoewel dit verre van het Retina Display van de iPhone 4 of het Super AMOLED-scherm van de Galaxy S is, zien de kleuren er sprankelend uit.

Symbian


Als besturingssysteem heeft Nokia gekozen voor het verouderde en saaie Symbian OS 9.4. Nog voor de kerst moet er ook een Nokia C6-01 met Symbian^3 op de markt komen. Duidelijk is dat Symbian 9.4 de tand des tijds niet heeft doorstaan en de achilleshiel vormt van Nokia's smartphonelijn. De snelkoppelingen voor sms, contactpersonen en het menu zijn handig, maar het homescreen probeert veel te veel informatie in smalle widgets te proppen. Een goed voorbeeld is de Facebook-previewbalk. We zien hier slechts drie statusupdates per keer in een miniscuul lettertype. En omdat deze ook nog eens over het scherm rollen, hebben de eerste update nog niet eens gelezen alvorens de widget naar de profielpagina verspringt.

Applicaties


Het hoofdmenu ziet er nogal karig uit, maar de applicatiemap bevat een aantal handige applicaties, zoals QuickOffice, Zip Manager, Adobe PDF Reader en een applicatie die hardop berichten voorleest, zij het in een wat enge stem. Andere handige tools zijn Active notes, een trial voor de Traveler vluchtinformatieapplicatie en een podcasting-applicatie waarmee u podcasts kunt downloaden. AP Mobile, Bloomberg, CNN Video en Location zijn duidelijk gericht op zakelijke gebruikers, net als de mogelijkheid met Exchange, Gmail en Yahoo te synchroniseren. We zijn te spreken over Nokia Ovi Maps, dat accurate steminstructies geeft naar onze eindbestemming en geheel gratis is. In de Ovi Store vinden we inmiddels veel nuttige applicaties, al wordt het niveau van de Apple App Store bij lange na niet gehaald.

Toetsenbord


Het fysieke toetsenbord schuift onder het scherm vandaan en is één van de kernelementen van de C6. Hoewel de vierkante toetsjes wat klein zijn, reageren ze verrassend goed op lichte aanrakingen. Het toetsenbord telt vier rijen letters en is redelijk lang, waardoor gebruikers met kleine handen moeite zullen hebben de middelste toetsen te bereiken met hun duimen. Wie het touchscreen wil gebruiken om te typen heeft pech: er is geen virtueel toetsenbord aanwezig. De enige tekstinvoermogelijkheden zijn een alfanumeriek toetsenbord of handschriftherkenning, beiden zijn erg traag.

Internet


Webpagina's doen er over het algemeen vijf tot tien seconden over om in te laden, waardoor de C6 langzamer aanvoelt dan andere high-end smartphones. De meeste webpagina's zijn goed te bekijken op het scherm, met tekst duidelijk leesbaar zonder te zoomen. Om te scrollen moeten we meer druk zetten dan bij Apple- of HTC-smartphones, waardoor we vaak per ongeluk een weblink aanklikken. Het streamen van video's gaat rap met de meegeleverde CNN Video-applicatie; er vindt nauwelijks buffering plaats. De video's zien er wat korrelig uit, maar kijken lekker weg. Video's in de YouTube-applicatie laden aanzienlijk langzamer, soms wel enkele minuten, zonder aanwijsbare reden.

Multimedia


De C6 heeft slechts 200 MB intern geheugen, maar dit kan gelukkig uitgebreid worden met een micro-sd-kaartje (maximaal 16 GB). Nokia levert standaard een 2GB-kaartje mee. Een 5-megapixel camera met autofocus, led-flitser en 4x optische zoom zit aan de achterzijde en kan filmpjes met 30 fps opnemen. Aan de voorzijde zit een tweede sensor voor videogesprekken; handig voor mobiele zakenmensen. De beeldkwaliteit is redelijk, zelfs over 3G. De Nokia C6 is niet echt klein of licht, maar de bouwkwaliteit is uitstekend en de accuduur is acceptabel. In onze test gaat de C6 twee dagen mee.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • solide bouwkwaliteit
  • prettig toetsenbord
  • veel meegeleverde applicaties
  • forse omvang
  • verouderd Symbian OS
  • matig touchscreen
De Nokia C6 heeft zijn plus- en minpunten. Het toestel zal die-hard Nokia-fans niet teleurstellen, maar weet nergens echt te verrassen. Wacht liever op de Nokia C6-01 (met Symbian^3) of ga voor de HTC Wildfire, met het Android-besturingssysteem.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Laatste reactie