NNTPGrab 0.7.2

Alhoewel nog in ontwikkeling, is NNTPGrab nu al een heel prettig programma voor het downloaden uit nieuwsgroepen. Gemakkelijk, veelzijdig, Nederlandstalig en gratis. Wat wil je nog meer?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • eenvoudig in gebruik
  • meerdere servers
  • Minpunten
  • matige zoekmachine

Hoeveel Usenet-gebruikers zouden er nog zijn die de volledige inhoudsopgave van een nieuwsgroep downloaden om daar eens lekker doorheen te spitten? Waarschijnlijk alleen de mensen die deze internetdienst nog benutten waar hij ooit voor was opgezet: als elektronisch prikbord. De meesten van ons gebruiken de nieuwsgroepen allang niet meer om te discussiëren maar alleen nog om films en muziek te downloaden van de zwaarbeladen servers van de commerciële Usenet-aanbieders.

Dat downloaden doen we het liefst op basis van nzb-bestanden die worden aangeboden op indexeersites voor nieuwsgroepen of op online fora waar mensen die nog wel door nieuwsgroepen spitten, melden wat ze gespot hebben (bijvoorbeeld Spotnet). Voor dat doel is geen zware newsreader nodig, maar volstaat de gratis eenvoud van NNTPGrab.

Downloaden via NNTPGrab is een kwestie van nzb-bestanden binnenhalen uit een van de genoemde bronnen en deze vervolgens importeren. Het programma heeft ook een ingebouwde zoekmachine voor dergelijke bestanden, maar daarvan waren we niet erg onder de indruk.

Wie gebruikmaakt van een commerciële Usenet-provider kan met NNTPGrab alles uit de kast halen. Het programma ondersteunt een groot aantal gelijktijdige verbindingen (ook via ssl) en meerdere nieuwsservers die je bovendien elk een eigen prioriteit kunt geven. Vooralsnog biedt het programma echter geen mogelijkheid om een server speciaal als fill-server in te stellen. Daar staat tegenover dat je NNTPGrab wel via een eigen webserver kunt bedienen. Hierdoor is het een koud kunstje om bijvoorbeeld overdag op het werk de download van een film te starten die je bij thuiskomst kunt bekijken. Dat laatste wordt vergemakkelijkt doordat NNTPGrab ook automatisch de soms benodigde reparatiebestanden ophaalt en de download netjes uitpakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: usenet, nieuwsgroepen, nntpgrab