Sinds de introductie van de Apple iPhone is er geen smartphone geweest die zoveel stof heeft doen opwaaien als de Nexus One. Maar kan de Nexus One zijn illustere voorganger verslaan, of gaat dit Android-toestel aan zijn ambities ten onder?

De Nexus One is het eerste fysieke product van Google dat voor consumenten bedoeld is. Het is zeker geen verkeerd debuut, dankzij een geslaagde koppeling van goede hardware met een goed besturingssysteem. Voor de hardware maakt Google gebruik van de HTC Bravo, die eigenlijk alleen overtroffen wordt door HTC's eigen HD2. Net als in de HD2 treffen we de in de Nexus One een 1GHz Snapdragon-processor aan. Deze is snel genoeg om Android te draaien. Ook over het geheugen valt weinig te klagen: 512MB aan ram- en flashgeheugen is niet mis.

Opslag van media gebeurt op microsd-kaartjes, Google levert standaard een 4GB-kaartje mee. Vreemd is dat Google slechts 192 MB van de 512 MB flashgeheugen openstelt voor applicaties, zeker omdat het (nog) niet mogelijk is applicaties op sd-kaart op te slaan. Google zegt dat deze beperking op termijn opgelost zal worden.

We kunnen het niet over de Nexus One hebben zonder het fantastische 3,7-inch scherm te noemen. Dit amoled-scherm heeft een resolutie van 800 x 480 en heeft een veel hogere helderheid dan het scherm van de iPhone. Ook het maken van foto's is geen straf dankzij de 5-megapixel camera met autofocus en flitser. Video-opnames hebben een resolutie van 720 x 480 met 20 frames per seconde.

Aan een (a)gps-receiver is gedacht en dankzij een digitaal kompas weet de smartphone altijd welke richting hij uit wijst. Dat wordt steeds belangrijker met de opkomst van augmented reality-applicaties in Android en op de iPhone.

In Amerika klagen veel gebruikers over de slechte 3G-ontvangst en doorvoersnelheid. In Europa is daar weinig van te merken, waardoor we vermoeden dat het iets met het 3G-netwerk van AT&T te maken heeft. De Nexus One voelt iets vlotter aan dan de iPhone, al kunnen we dat niet met harde cijfers onderbouwen. Google ondersteunt umts en hsdpa tot 7,2 Mbit/s.

De accuduur is verrassend goed, dankzij een 1400 mAh verwisselbare batterij. Met wifi en 3G ingeschakeld moeten we de smartphone om de dag aan de lader hangen. We gaan hierbij uit van normaal gebruik, dus incidenteel websurfen, push e-mail, het luisteren naar muziek en uiteraard telefoongesprekken plegen. Zelfs als we de processor op volle kracht laten draaien duurt het zes uur voor de accu leeg is. Gezien de snelheid van de processor en de helderheid van het scherm is dat een wonder.

Apple heeft ons laten zien dat hardware geen goede smartphone maakt, maar dat software net zo belangrijk is. Dus ligt de lat voor Google hoog. De Nexus One is de eerste smartphone die uitgerust is met Android 2.1 (Eclair). Inmiddels is duidelijk dat Android volwassen geworden is: het combineert de finesse van het iPhone OS met de kracht van Windows Mobile. Gelukkig is Android net zo stabiel als Apple's besturingssysteem, maar er is veel meer mogelijk: geanimeerde achtergrondjes, aanpasbare thuisschermen. Android 2.1 brengt veel meer glitter met zich mee dan de iPhone.

Dankzij widgets is het mogelijk om in één oogopslag nieuwe informatie te lezen of een feature te benaderen (zoals het op stil zetten van de smartphone). De meerdere thuisschermen vormen hierbij een onmisbaar element. Leuk is dat de geanimeerde achtergrondjes van deze thuisschermen kunnen reageren op aanrakingen, maar wat ons echt verbluft is de snelheid waarmee menu's en applicaties openen en schakelen. De Nexus One laat dankzij de Snapdragon-processor zelfs de iPhone 3GS in het stof bijten.

Uiteraard heeft Google gedacht aan de integratie van Android met sociale netwerksites, maar het is daarbij niet te ver doorgeschoten. Android werkt in ieder geval prima samen met Facebook, Twitter en Google's eigen applicaties. Zo haalt Facebook automatisch de gegevens van vrienden op die ook in het adresboek voorkomen. Google's eigen applicaties zijn verregaand geïntegreerd: zonder Google-account is de Nexus One praktisch onbruikbaar. Dat is niet per se verkeerd, maar het maakt wel duidelijk wie het onderliggende besturingssysteem heeft ontwikkeld.

Wie gaat winkelen in de Android Market moet iets bedachter te werk gaan dan in Apple's iPhone. Door onderlinge verschillen in hardware van Android-smartphones is er geen garantie dat een Android-applicatie op elke Android-smartphone werkt. We kunnen weinig probleemgevallen verzinnen, maar dat er überhaupt problemen zouden kunnen optreden is een puntje van aandacht waar Google serieus over na zal moeten denken.

Er zijn nog meer inconsistenties. Zo ondersteunt de hardware multitouch, maar is dit in de (Amerikaanse) Nexus One softwarematig uitgeschakeld om een aanklacht van Apple te voorkomen. De kans lijkt echter groot dat multitouch door middel van een patch of speciale Europese firmware alsnog in te schakelen zal zijn.

De grote concurrenten van de Nexus One zijn natuurlijk de iPhone 3GS en de HTC HD2. De HTC HD2 heeft, afgezien van een groter scherm, vrijwel dezelfde hardware als de Nexus One, maar laat het afweten door Windows Mobile 6.5. Als u niet afhankelijk bent van het Windows Mobile-besturingssysteem, dan is de Nexus One de smartphone die de HD2 had moeten zijn. Wat betreft de iPhone: of u overstapt hangt af van hoeveel u in applicaties hebt geïnvesteerd. De applicaties zijn logischerwijze niet overdraagbaar naar Android. Net als de iPhone 3GS is de Nexus One één van de beste smartphones die u op dit moment kunt aanschaffen. Op een groot aantal punten streeft hij de iPhone 3GS zelfs voorbij.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitstekende hardware

  • Android 2.1

  • compatibiliteitsproblemen applicaties

De Google Nexus One is een fantastische smartphone. Het bevat de beste hardware van dit moment, gekoppeld aan een besturingssysteem dat veel prettiger werkt dan Windows Mobile en veel aanpasbaarder is dan de iPhone. Er zijn maar weinig minpunten te verzinnen, al helemaal omdat Google in tegenstelling tot Apple geen gesloten ecosysteem hanteert.BesturingssysteemGoogle AndroidSchermgrootte (inch)3.7Schermresolutie800 x 480Intern geheugen (MB)512Uitbreidbaar geheugenmicroSDHC
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g
Bluetooth 2.1+EDR
GPRS
UMTS
HSDPA
Camera-resolutie (megapixel)5Videoconferencingcamera (megapixel)0Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)7Batterijduur standby (dagen)11ProcessorQualcomm Snapdragon (1 GHz)Afmetingen119 x 60 x 12 mmGewicht (grammen)130

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten