abonneren

Netnanny

Websurfende kinderen zijn steeds maar enkele muisklikken verwijderd van seks, haat, gokken, drugs en wapens. En wat te denken van de chat- of gameverslaving waaraan veel tieners worden blootgesteld? Gelukkig hoeft u als ouder geen beveiligingsexpert te zijn om de risico's voor uw kroost te beperken. Wij hebben zes ouderlijke controlepakketten getest.
Een daarvan is Netnanny.

Eén van de oudste applicaties voor het filteren van ongewenste content is Netnanny. Terend op het succes uit het verleden zijn de programmamakers echter vergeten de software voldoende te vernieuwen.
De installatie van Netnanny loopt gesmeerd. U kunt maximaal elf gebruikers aanmaken, met ieder een eigen profiel. Direct daarna kunt u per gebruiker aangeven welk niveau van blokkering van toepassing is. Behalve alles blokkeren of toestaan, hebt u ook de keuze uit ‘alles laten zien behalve de restricted websites’ en ‘alles blokkeren behalve de familievriendelijke websites’. Dit systeem is sterk verouderd en werkt zeker niet voor de Nederlandse websites. Netnanny maakt gebruikt van lijsten om te bepalen of een website geschikt is of niet en deze lijsten bevatten alleen Engelstalige websites. Gelukkig krijgt u wel de mogelijkheid om zelf websites toe te voegen.
Een beter systeem is de mogelijkheid om te filteren op woorden. Netnanny beschikt over een enorme lijst met verboden woorden die u zelf nog kunt uitbreiden. Na het activeren van deze lijst, in combinatie met de externe filterlijsten safesurf en icra, hoeft u niet meer bang te zijn dat uw kinderen per ongeluk op een sekssite of een site met geweld belanden. Het nadeel van dit filtersysteem is dat ook veel websites worden geblokkeerd waarmee niets aan de hand is.
Behalve websites kan Netnanny ook nieuwsgroepen en irc-chatkanalen blokkeren. De mogelijkheden om peer-to-peer-netwerken en instant messaging software te blokkeren zijn verouderd en werken niet afdoende. Op zich zou dit geen probleem hoeven te zijn als de mogelijkheid om programma’s handmatig te blokkeren afdoende zou werken. Ondanks onze herhaalde pogingen om programma’s te blokkeren, kunnen we deze echter gewoon starten en gebruiken.
De registratie in Netnanny is zeer goed. Per gebruiker kunt u precies zien waar en wanneer men is geweest en met een simpele klik op de knop kunt u direct naar een geblokkeerde website toe om te bepalen of deze toch is toegestaan. Daarnaast kunt u dagelijks of wekelijks per e-mail op de hoogte gehouden worden.
Het is even wennen om Netnanny goed aan de gang te krijgen. Veranderingen in instellingen werken pas als de computer wordt herstart en er opnieuw als gebruiker wordt ingelogd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudige installatie
  • Effectieve filtering
  • Moeilijk in te stellen
  • Deels verouderd systeem
Netnanny zou er goed aan doen om meer met categorieën te werken. Dat maakt het voor de gebruiker stukken eenvoudiger om keuzes te maken voor wat geblokkeerd moet worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags:

Laatste reactie