De overstap naar de snellere 5GHz-band zorgt voor dekkingsproblemen die je eigenlijk alleen kunt oplossen met meerdere accesspoints. Netgears Orbi is een wifi-systeem dat dankzij een losse draadloze satelliet een eenvoudige oplossing moet bieden voor problemen rondom wifi-dekking. Wij hebben Orbi uitgebreid voor langere tijd getest om te achterhalen of dat echt zo is. Lees hier de hele Netgear Orbi review.

Een goed wifi-netwerk in heel het huis wordt steeds belangrijker, we hebben immers steeds meer mobiele apparaten met een internetverbinding die we in heel het huis willen gebruiken. Ondanks grote beloften van netwerkfabrikanten is het zelfs met een dure router niet mogelijk om met één router heel je huis van een dekkend snel netwerk te voorzien. De 2,4GHz-band zit doorgaans te vol terwijl de snellere 5GHz-band van nature een minder goede dekking biedt en in je eigen huis door bijvoorbeeld tussenvloeren sterk wordt gedempt.

Je kunt tegenwoordig kortom bijna niet zonder meerdere wifi-accesspoints in huis. Een traditioneel accesspoint sluit je bekabeld aan op je netwerk en dat moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Netgears Orbi is onderdeel van een nieuwe generatie netwerkproducten waarbij een router gecombineerd wordt met één of meerdere draadloos verbonden accesspoints.

Netgear verkoopt Orbi in een set van twee nodes: de router aangevuld met een draadloze satelliet. Hardwarematig gaat het eigenlijk om hetzelfde apparaat, waarvan de software anders is. Zowel de router als de satelliet zijn voorzien van vier gigabit-netwerkaansluitingen, waarbij er op de router één als wan-poort geconfigureerd is.

De lan-aansluitingen kun je gebruiken om bekabelde clients als een pc of netwerkprinter aan te sluiten. Het is niet mogelijk om de satelliet bedraad met de router te verbinden. Verder bevatten beide componenten een usb2.0-poort, maar die heeft geen functie en het is nog maar de vraag of deze ooit een functie gaat krijgen. Onlangs aangekondigde goedkopere varianten van Orbi hebben geen usb-poort meer.

Installeren

Het installeren van Orbi is erg eenvoudig en snel geregeld. De Orbi die is aangeduid als router sluit je aan op je modem of bestaande router, terwijl je de satelliet elders midden in je huis neerzet. Voor het installeren maak je draadloos verbinding en kun je via een webbrowser Orbi configureren. Toen ik Orbi in oktober voor het eerst gebruikte was dit ook de enige manier om Orbi te configureren, tegenwoordig kun je Orbi ook installeren via een app voor iOS of Android.

De initiële configuratie omhelst niet veel meer dan een controle van de plaatsing van de satelliet en het instellen van een ssid en wachtwoord. Je stelt één ssid in voor zowel de 2,4- als de 5GHz-band. Orbi geeft via een gekleurde led-ring op de units aan of de verbinding goed is.

Netgear Orbi review

© PXimport

Netgear omschrijft Orbi in de specificaties als een ‘AC3000-oplossing’. Zoals altijd slaat dit getal op de maximale opgetelde theoretische snelheid van alle radio’s in het product. Orbi bevat drie radio’s. De snelste is een 802.11ac-radio die gebruikmaakt van vier datastromen met een theoretische snelheid van 1733 Mbit/s. De tweede radio is een 802.11ac-exemplaar met twee datastromen en een maximale snelheid van 866 Mbit/s terwijl de derde radio een 802.11n-variant is met een maximale theoretische snelheid van 400 Mbit/s.

Normaal gesproken zijn alle radio’s in een router voor jou als eindgebruiker bruikbaar in combinatie voor je clients. Bij Orbi geldt dat echter niet, want de eerste en snelste radio wordt enkel gebruikt als link tussen de router en satelliet. Voor jou als eindgebruiker is Orbi dus eigenlijk een AC1300-product.

Mesh of niet?

Het nieuwe toverwoord rondom draadloze routers is mesh en Netgear noemt Orbi een Tri-Band Mesh WiFi System. Mesh staat bijna synoniem voor wifi-systemen die bestaan uit een draadloze router in combinatie met draadloos aangesloten extra acesspoints.

Dat is echter het halve verhaal, want mesh slaat ook op het feit dat alle componenten in een netwerk (de nodes) onderling verbinding kunnen maken. Tijdens onze eerste test met twee satellieten bleek Orbi geen mesh-configuratie te ondersteunen. Satellieten kunnen alleen rechtstreeks met de router communiceren en blijken niet onderling te kunnen communiceren. Orbi werkte hiermee altijd in een sterconfiguratie en een halfjaar later is deze situatie nog steeds hetzelfde. Jammer, omdat wifi-systemen van andere fabrikanten wel ondersteuning voor mesh bieden.

Netgear werkt wel aan ondersteuning voor mesh en de kans is groot dat mesh is toegevoegd op het moment dat je dit leest. Nu heeft ondersteuning voor mesh natuurlijk wel alleen zin als je minimaal twee satellieten koppelt. Losse satellieten waren op het moment van lancering niet te koop en zijn op het moment van schrijven nog steeds niet verkrijgbaar. Deze zouden binnenkort eindelijk op de markt moeten komen en zijn wellicht al verkrijgbaar als je dit leest.

Prestaties

Ik heb Orbi getest in een huis met drie verdiepingen. In de snelheidstest haal ik op dezelfde verdieping als de router een snelheid van zo’n 433 Mbit/s terwijl het systeem een verdieping hoger via de satelliet 374 Mbit/s haalt. De linksnelheid is dankzij de verbinding met vier datastromen ook over een verdieping heen kortom uitstekend en maakt echt indruk.

Je kunt met de standaardset dus bijvoorbeeld de begane grond en eerste verdieping van je huis razendsnel afdekken. Op zolder, waar geen node staat, haal ik slechts 68 Mbit/s. Met een optionele satelliet op zolder, is een snelheid van 110 Mbit/s mogelijk wanneer de satelliet heel precies wordt geplaatst.

Bij een minder optimale plaatsing blijft daar slechts 22 Mbit/s van over. Dat komt doordat de satelliet op zolder direct communiceert met de router op de begane grond. In een zogenoemde sterconfiguratie met de router op de eerste verdieping en een satelliet op zowel de begane grond als zolder halen we ook op zolder een uitstekende snelheid van 384 Mbit/s. De meeste gebruikers zullen hun router echter op de begane grond willen zetten.

Web-interface

Qua configuratie is Orbi vooralsnog een beetje een ‘ouderwetse’ router die je grotendeels configureert via een web-interface. Dat heeft als voordeel dat Orbi meer dan mesh-wifi-systemen van Linksys en Ubiquiti, die volledig op een app vertrouwen, de configuratiemogelijkheden van een normale router biedt. Orbi zou dan ook heel goed als basis voor je thuisnetwerk kunnen dienen. Heb je al een goede router, dan is het prettig dat je Orbi ook als accesspointsysteem achter een eigen router kunt hangen (bridge).

Netgear voegt via firmware-updates regelmatig nieuwe functionaliteit toe. Zo heeft Orbi gedurende de testperiode een gastnetwerk gekregen en is een wizard toegevoegd waarmee je extra satellieten aan het systeem kunt koppelen. De web-interface zit logisch in elkaar, maar er is wel één ding waar Netgear het een beetje laat afweten en dat is informatie geven over de achterliggende werking van het wifi-systeem. Het is bijvoorbeeld lastig om te achterhalen met welk accesspoint een client precies verbonden is. En informatie is verdeeld over meerdere plaatsen omdat ook de satelliet een web-interface heeft.

Netgear Orbi review

© PXimport

Toen ik in oktober 2016 voor het eerst aan de slag ging met Orbi, bood Netgear nog geen specifieke Orbi-app. Wel kon je Netgears algemene Genie-app gebruiken in combinatie met Orbi, maar de mogelijkheden van die app waren niet afgestemd op die van Orbi en daardoor deden niet alle mogelijkheden in de Genie-app daadwerkelijk iets. Een moderne router kan eigenlijk niet zonder app en in december lanceerde Netgear een echte app waarmee je Orbi kunt beheren.

Echt indrukwekkend is die niet: je kunt niet veel meer dan de netwerknaam aanpassen. Het gastnetwerk kun je er bijvoorbeeld niet mee beheren. Je kunt ‘m wel gebruiken om een nieuw systeem te installeren of een satelliet toe te voegen. Netgears vernieuwde Genie-app lijkt inmiddels beter te werken met Orbi en biedt meer mogelijkheden dan de Orbi-app, waaronder instellingen voor het gastnetwerk. Installeer vooralsnog dus zeker beide apps.

Conclusie na half jaar

Ik heb Orbi nu een halfjaar in gebruik en ben nog steeds net zo enthousiast als op dag één. Orbi is na een halfjaar wel duidelijk een beter product dan het in oktober was. Op de achtergrond rolt Netgear regelmatig firmware-updates uit die functionaliteit toevoegen als een gastnetwerk en een wizard waarmee extra satellieten eenvoudiger zijn te koppelen.

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat Netgear Orbi wellicht net wat te vroeg op de markt heeft gebracht, want zeker een gastnetwerk is wel heel basaal. Maar uiteindelijk gaat het om het geleverde draadloze netwerk en dat presteert al sinds dag één uitstekend en stabiel. Helaas ondersteunt Orbi op het moment van schrijven nog steeds geen mesh, iets waar ik zelf erg benieuwd naar ben en het systeem geschikter zou maken voor wie thuis twee satellieten nodig heeft.

Op het moment dat je dit leest zou de ondersteuning voor mesh aanwezig moeten zijn. De standaardset bestaande uit twee nodes presteert echter al indrukwekkend en in een wat minder lastig huis zou je daar genoeg aan moeten hebben.

9,0

Ons oordeel

Netgear Orbi

Pluspunten

Uitstekende snelheid

Uitgebreide routermogelijkheden

Accesspoint-modus

Minpunten

Alleen sterconfiguratie

Beperkte app

Conclusie

**Prijs:** € 429 **Website:** [netgear.com](https://www.netgear.com/orbi/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten