abonneren

Nero 11

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De naam Nero Multimedia Suite is na een jaar al weer verleden tijd. De makers hanteren zoals vanouds weer gewoon de naam Nero. Versie 11 heeft tal van wijzigingen ondergaan, maar bestaat nog steeds uit verschillende applicaties om multimediabestanden te organiseren, te bewerken, te encoderen en te branden.

Alle applicaties van de suite worden in een nieuw startscherm getoond met een korte beschrijving. Start je een programma, dan verschijnen er tegelijkertijd twee vensters: één van het programma en één met uitleg over het programma. Dit maakt het gebruik van Nero 11 in elk geval een stuk overzichtelijker.

De naam van de Media Hub is veranderd naar Nero Kwik Media. Met dit programma kun je al je mediabestanden organiseren. Dit werkt aanzienlijk soepeler dan in de vorige versie. Bestanden worden redelijk snel geladen, thumbnails worden direct getoond en aangesloten mobiele apparaten worden direct herkend. In het startscherm van Kwik Media kun je albums aanmaken of afspeellijsten genereren.

Daarnaast is er een optie om fotoalbums te maken of je foto's te verwerken in een kalender. Hier is het even oppassen, want er wordt je niet direct verteld dat je voor deze diensten moet betalen. Daar kom je pas achter als je de knop Bestellen ziet staan. Een tweede minpunt van Kwik Media is nog steeds dat het niet eenvoudig is om video's te selecteren voor bewerking in Nero Video. Het lukt wel, maar daarvoor moet je eerst video's selecteren, dan klikken op Exporteren en vervolgens de geavanceerde bewerking kiezen. Vreemd genoeg kun je, als je via deze route de video's bewerkt, niet in hd werken.

Nero Video

De videoapplicatie, die voorheen bekend stond als Nero Vision, heet nu Nero Video. Dit programma heeft de meeste wijzigingen ondergaan. Er zijn veel meer effecten voor audio en video, je kunt projecten van Windows Live Movie Maker importeren en er zijn twee verschillende modi toegevoegd. In de Express-modus is een beperkt aantal tijdlijnen beschikbaar en zijn effecten niet te animeren door gebruik te maken van keyframes. Dat kan wel in de Avanced Editing-modus. Dat je zeer eenvoudig tussen deze modi kunt switchen, is erg fijn. Bij het exporteren van je video naar avc wordt gpu-acceleratie ingezet om het encoderen te versnellen. Ondanks dat de gpu met gemiddeld zeven procent wordt belast, is dit niet direct merkbaar in de tijdwinst. Daarnaast valt het op dat de maximale bitrate met 20 Mbit/s niet toereikend is om de kwaliteit van de beelden van nieuwe camera's (28 Mbit/s) te waarborgen.


Nero BackItUp

Je schijven en bestanden veiligstellen doe je met Nero BackItUp. Erg handig is dat aangesloten nas-apparaten nu direct worden herkend en dat het mogelijk is om incrementele backups te maken. Hierdoor kan veel schijfruimte worden bespaard, doordat alleen de veranderingen worden gearchiveerd. Dit is des te belangrijker, omdat met de nieuwe optie Live Backup je nu automatisch backups kunt genereren. Dit kan van totale schijven, Windows-bibliotheken of van de albums die je in Kwik Media hebt aangemaakt.


Nero Recode

Als je bestanden wilt encoderen of dvd's wilt rippen, dan is Nero Recode daar het juiste programma voor. Alle belangrijkste bestandsformaten worden ondersteund, zodat je met een druk op de knop een mts-bestand kunt omzetten naar mp4, mkv, flv of bijvoorbeeld avi. Nieuw is de optie om binnen een geselecteerd bestandsformaat verschillende exportprofielen te kiezen, die je vervolgens daarna in een batch kunt exporteren. Zijn de aanwezige profielen niet naar wens, dan zijn deze aan te passen en op te slaan in een nieuw profiel.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • betere interface
  • ondersteuning incrementele backups
  • gpu-versnelling niet perfect
  • wisselwerking Kwik Media en Nero Video
Nero 11 is door de verbeterde interface een prettiger programma geworden om mee te werken. De applicatie Kwik Media kan op een aantal fronten nog worden verbeterd, maar het is goed om te zien dat deze nu vanuit bijna elke applicatie te benaderen is, waardoor er meer samenhang is.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: