abonneren

Neofonie WeTab

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De iPad kwam vorig jaar zomer uit en over een maandje worden de winkels overspoeld met Android 3.0-tablets. Maar er is nog een alternatief: de WeTab, 's werelds enige tablet die op MeeGo draait.

Het was ongetwijfeld een leuk idee van WeTab, de Duitse firma achter de gelijknamige tablet, om niet voor Android, maar voor MeeGo te kiezen. Dit mobiele besturingssysteem werd namelijk ontwikkeld door Intel (de grootste chipfabrikant) en Nokia (de belangrijkste mobieltjesmaker). En dus hebben we nu een MeeGo-tablet in onze handen. Wrang, want Nokia heeft het MeeGo-project inmiddels de rug toegekeerd en we vragen ons serieus af of Intel er nog iets van weet te bakken.

Aan weinig is overigens te zien dat de WeTab op MeeGo draait: de interface is door WeTab zelf ontwikkeld en mag uniek genoemd worden. De interface bestaat uit drie delen, een linkerbalk voor bedieningstoetsen, een hoofdscherm voor alle content en een rechterbalk voor navigatie, multitasking en het oproepen van het virtuele toetsenbord. In theorie is dit een goede oplossing, maar als we ook echt met de WeTab aan de slag gaan, wordt al snel duidelijk dat de driedeling verwarrend werkt.

Sowieso valt de interface tegen. Start een applicatie op en het is pijnlijk duidelijk dat MeeGo een Linux-work-in-progress is. Overal worden we begroet met Linux-taakbalken en de vertrouwde kruisjes in de rechterbovenhoek om applicaties te sluiten. Als we al over applicaties kunnen spreken, want hoewel WeTab pocht dat er honderden applicaties in de meegeleverde WeTab Market staan, gaat het vrijwel zonder uitzondering om webapplicaties, zoals Facebook, Hyves of standaard Linux-applicaties als Address Book (Claws Mail) en de standaard Ubuntu Audio Player. Het aantal widgets en applicaties dat daadwerkelijk live informatie op het hoofdscherm kan weergeven, is op één hand te tellen en overwegend gericht op de Duitse markt.

Alle applicaties worden op een raster in het hoofdvenster geplaatst. Ze kunnen naar wens herschikt worden, maar er is maar één pagina (waarin je via de rechterbalk van boven naar beneden kunt scrollen) en mappen worden niet ondersteund. In het hoofdvenster zelf wordt naar boven en beneden scrollen vreemd genoeg niet ondersteund. Alle open applicaties worden op de rechterbalk verzameld onder het kopje Open windows. Ook niet erg praktisch, maar het multitasken zelf werkt gelukkig heerlijk soepel.

De software is bijna rampzalig gebruikersonvriendelijk. Dat is werkelijk zonde, want met de hardware is weinig mis. De WeTab draait op een Intel Atom N450 en heeft 1 GB intern geheugen aan boord. Het scherm is groter dan dat van de iPad (11,6 inch, 1366x768 pixels) en heeft een redelijk goede kijkhoek, al spiegelt het scherm wel behoorlijk. De ingebouwde 32-GB ssd is razendsnel en alle moderne communicatiemethoden (inclusief 802.11n, bluetooth 2.1) en mini-hdmi worden netjes ondersteund. De behuizing zelf voelt oerdegelijk aan, iets wat we niet van de Toshiba Folio 100 konden zeggen.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • uitstekende hardware
  • MeeGo
  • onhandige interface
Nu Nokia de stekker uit MeeGo heeft getrokken, kunnen we alleen maar hopen dat WeTab een nieuwe firmware voor deze tablet uitbrengt op basis van Android 2.3 (of beter nog, Android 3.0 Honeycomb). De uitstekende hardware van deze tablet verdient meer dan een treurig bestaan in de marge en Android zou de WeTab aanzienlijk aantrekkelijker kunnen maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord