N96

Tot voor kort gold de N95 als het Symbian-vlaggeschip van het Finse Nokia, maar inmiddels is de N96 uit. Het design is flink gemoderniseerd: we zien ronde hoeken en een minimalistische toetslayout. Maar onder de motorkap is de N96 vooral een doorontwikkeling van de N95.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De N96 is net als de N95 een dual-slider, wat betekent dat hij naar twee kanten kan worden opengeschoven. Het lenskapje is verdwenen; de camera start na het indrukken van de sluitertoets. Nieuw is een schuifje voor de toetsvergrendeling. Ook is de plaatsing van de koptelefoonuitgang verbeterd, deze zit nu aan de bovenkant van de telefoon.

De software heeft een kleine cosmetische update ondergaan, maar gebruikers van Series 60 zullen zich meteen thuis voelen. Vooral het standbyscherm is nu uitgebreid in te stellen. De telefoon ondersteunt van huis uit dvb-h voor het bekijken van live tv, maar hiervoor is een speciale (en dure) uitbreiding op uw abonnement nodig. We zijn erg tevreden over de weergave van h.264-materiaal: het beeld is helder en scherp. De accuduur is flink verbeterd ten opzichte van de N95. Zelfs bij het gebruik van de ingebouwde dvb-h-tuner en wifi hoeven we het apparaat pas na twee dagen aan de lader te hangen.

Toch is de N96 niet zonder minpunten. De telefoon is niet sneller geworden ten opzichte van de N95 en het nieuwe toetsenbord is iets te glad, in onze ogen. Daarnaast zijn de applicatie- en annuleer-toets te klein uitgevoerd. Wanneer we video afspelen dimt het toetsenbord, waardoor we niet meer kunnen zien met welke toets we de video kunnen pauzeren. De achterzijde van het toestel kan verwijderd worden om de accu te vervangen, maar het dunne plastic zorgt ervoor dat de telefoon wat goedkoop aanvoelt.

De rss-lezer is nuttig, de webbrowser loopt duidelijk achter op concurrenten als Mobile Safari (iPhone) en Opera (Windows Mobile). Soms moeten we het scherm forceren de oriëntatie te veranderen en weer terug te zetten, zodat de pagina eindelijk leesbaar weergegeven wordt. En hoewel er ondersteuning is voor het imap-protocol is de implementatie wel érg beperkt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Dvb-h voor live tv-uitzendingen
  • Veel mogelijkheden
  • Betere accuduur dan N95
  • Te glad en klein toetsenbord
  • Presteert matig als webbrowser
De Nokia N96 is een goede telefoon, maar zijn grootste nadeel is dat hij zijn concurrentie niet weet te overstijgen. Daarnaast lost hij, afgezien van de accuduur, te weinig tekortkomingen van zijn voorganger op om een overstap te verantwoorden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: