N85

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De N85 is het slankere, jongere broertje van de N96.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De afmetingen van de Nokia N85 zijn hetzelfde als die van de N96, minus zijn slider. De slider van de N85 voelt stevig en prettig aan. De behuizing van de N85 is overwegend zwart, met toetsen voor menu, application, cancel en media. Deze toetsen lichten op wanneer ze gebruikt worden, waarna ze weer langzaam uitfaden. Dit laat een goede indruk na. Schuif de telefoon open en de toetsen lichten weer op, ofwel in media player-stand, ofwel in N-Gage-stand voor spelletjes. In vergelijking met de populaire N95 is de N85 iets zwaarder en meer solide, ondanks zijn kleinere omvang.

Nokia heeft de N85 voorzien van een oled-scherm, in plaats van het traditionele lcd-scherm. Dit heeft een positief effect op de accuduur en draagt bij aan de levendige, gestoken kleuren. Het enige nadeel aan de oled-techniek is dat de screensaver gloeit. Het kijken van films op het scherm is een genoegen.

Op het eerste gezicht lijkt het keypad op dat van de N96, dat vlak aanvoelt, maar bij gebruik lijkt het meer op dat van de N95. Het indrukken van toetsen geeft een prettige terugkoppeling, zodat we snel en accuraat kunnen sms'en op het toestel. De navigatietoets dient ook als scrollwiel, maar dit vereist enige gewenning.

De software (S60 Third Edition Feature Pack 2) is vrijwel hetzelfde als op de N96, inclusief ondersteuning voor WebDAV, en kan verbinding maken met diensten als Apple's iDisk. De diensten kunnen bekeken worden in het bestandsbeheer. Er is ondersteuning voor internetradio (zolang in het mp3-formaat uitgezonden wordt) en normale fm-zenders en het is zelfs mogelijk muziek in de auto over de speakers te sturen, dankzij een ingebouwde fm-transmitter.

We hebben wel wat puntjes van kritiek op de telefoon. Zo is de Series 60-webbrowser nog steeds niet op het niveau van zijn concurrenten. Dat de telefoon via de usb-poort opgeladen kan worden is prettig, maar Nokia maakt gebruik van het relatief onbekende micro-usb, zodat u er weer een nieuwe lader bij hebt. De camera is okay, maar er zijn gunstige lichtomstandigheden nodig om een goede foto te maken. Ook missen we een edit-knop: om te knippen en plakken moeten we in de menu's duiken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • extreem goed scherm
  • prima accuduur
  • kan opladen via de usb-poort
  • matige IMAP-ondersteuning
Alle minpunten die we kunnen bedenken bij de N85 vallen in het niet bij de pluspunten. Nokia heeft een prettig mobieltje op de markt gezet: compact, een goede accuduur, stevige bouwkwaliteit en een uitstekend scherm. De N96 mag dan wel voorzien zijn van dvb-h (mobiel tv), wat ons betreft is de N85 het topmodel van Nokia en precies wat de N95 had moeten zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: