Motorola Moto G100 review: Doet ook dienst als pc

We testen de Motorola Moto G100, een smartphone met Ready For-platform. Daarmee speel je mobiele games, voer je videogesprekken, kijk je video of gebruik je apps zoals bij een desktop-pc op een groot scherm. Een desktop-standaard met HDMI-kabel wordt meegeleverd. Toetsenbord en muis zorg je zelf voor. Maar functioneert dat goed? Lees het in deze Moto G100 review.

Motorola Moto G100

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snel
  • Dock meegeleverd
  • Werkt als draagbare computer
  • Minpunten
  • Vrij groot en zwaar

De Motorola Moto G-serie is Lenovo’s productserie van smartphones uit de middenklasse, met hier en daar een model dat trekjes heeft van modellen uit de hogere klasse. Dat geldt zeker voor de Moto G100, met zijn krachtige Qualcomm-processor (weliswaar een model dat intussen twee jaar oud is), geschikt voor 5G, zware accu en verbeterd camerasysteem met meerdere sensoren. 

Processor, geheugen en opslagruimte zijn voldoende krachtig om de Android-desktopmodus te draaien. Die was al aanwezig in Android 10 (maar alleen als developer-optie), is verbeterd in Android 11 en zal nog functioneler zijn in Android 12. Maar tot dusver was die modus alleen beschikbaar bij duurdere smartphones.

De meeste fabrikanten geven aan de desktopmodus een eigen invulling en naam. Denk aan Samsung Dex en Huawei Easy Projection. Bij Lenovo heet deze mogelijkheid Ready For. Lenovo gaat nog een stap verder dan de concurrentie door de Moto G100 standaard te bundelen met het aanpasbare ‘Ready For’-dock met geïntegreerde ventilator om de smartphone koel te houden tijdens intensieve taken. Ook een HDMI-adapter wordt meegeleverd. Andere fabrikanten hebben dergelijke docks ook, maar verplichten je niet om die samen met de smartphone te kopen.

De g100 is niet te koop zonder de dock, waardoor zijn aankoopprijs enkele tientallen euro’s hoger ligt dan wanneer je hem los zou kunnen kopen. Het Lenovo/Motorola-dock is momenteel jammer genoeg op zijn beurt niet apart verkrijgbaar, hoewel het bruikbaar is met bijna alle smartphones die de Android-desktopmodus ondersteunen. Een oudere Huawei P20 Pro functioneerde er bijvoorbeeld probleemloos in. Lenovo meldt zelf dat zijn Moto Edge S- en Edge+-smartphones ook compatibel zijn met dit dock.

Vier modellen

Lenovo heeft overigens vier Motorola Moto G100-modellen, al zijn dit eerder bundels, die in adviesprijs variëren van 549 euro (smartphone met dock en kabel) tot 678 euro (Ultimate-model met twee jaar extra garantie, dock met kabel en Lenovo True Wireless In-Ear Headphones). Kijken we naar reële marktprijzen, dan kun je de standaardversie kopen voor een gemiddelde straatprijs van 464 euro, nog binnen de categorie van middenklasse-smartphones.

Wat betreft de prestaties, zowel algemeen als grafisch, doet deze smartphone niet onder voor de actuele topmodellen die vaak twee keer zo duur zijn (of meer). Opvallend zijn de uitstekende prestaties van het vaste flashgeheugen, waarop vlak na de ingebruikname nog 109 GB vrije ruimte aanwezig is. Ook de accu doet het met bijna dertien uur levensduur goed in de benchmark.

Voor de relatief lage prijs zijn compromissen natuurlijk onvermijdelijk. Het scherm is een weliswaar langwerpig (21:9) lcd-scherm met een 90Hz-verversingssnelheid en scherpte van 409 ppi, maar geen helderder en kleurrijker amoledscherm. Het is ook beschermd door een oudere generatie Corning Gorilla Glass 3. De achterkant van de telefoon is van kunststof. 

De vingerafdruksensor zit niet onder het glas, maar aan de zijkant en werkt tegelijk als stand-by- en aan-uitknop. Omwille van de grote accu, het type scherm en andere onderdelen, is dit een behoorlijk forse smartphone. Bij intensieve taken wordt de achterkant ook behoorlijk warm, reden wellicht waarom in de desktop-standaard een ventilator is gemonteerd.

Moto G100 als pc

De Android-desktopmodus vergt behalve een krachtige SoC en voldoende geheugen, ook een usb3.2-gen1-aansluiting met DisplayPort-ondersteuning. De usb-c-aansluiting aan de onderkant voldoet aan die vereisten. Heb je een recente monitor met ondersteuning voor video via usb-c, dan activeer je de desktopmodus van de Moto G100 via een gewone usb-c-kabel. Of je gebruikt een usb-c-naar-HDMI-adapter voor hetzelfde effect. De smartphone wordt tegelijk opgeladen.

Het meegeleverde Moto-dock is dus geen vereiste om de Android-desktopmodus te gebruiken: onderweg volstaat het om een geschikte kabel mee te nemen en de modus werkt vervolgens op elke usb-c-monitor (of HDMI-monitor en de juiste adapter). Het dock vereenvoudigt het gebruik van de desktopmodus. Je kunt de smartphone dan rechtop of op zijn kant naast het beeldscherm of de tv plaatsen.

Zodra je de smartphone in het dock steekt, verschijnt op zijn scherm een speciaal menu met vier ‘ervaringen’: mobiele desktop, tv, game en videochat. Elke ervaring configureert het grote aangesloten scherm voor de gekozen modus. De videochat-ervaring bijvoorbeeld verplaatst de chats naar het grote scherm, waarbij je de smartphone omgekeerd in het dock steekt om de betere hoofdcamera als videocamera te gebruiken.

De desktop-ervaring tovert een ChromeOS-achtig desktopbesturingssysteem op het grote scherm, compleet met Windows-achtige desktop met pictogrammen voor veelgebruikte apps, hoofdmenu en taakbalk met daarin snelle toegang tot functies zoals de accuwerking, geluid-, video- en desktopinstellingen, meldingen en het maken van schermafdrukken.

Conclusie

De Lenovo Motorola Moto G100 is een uitstekend presterende Android-smartphone met een goede camera, die dankzij het meegeleverde dock bruikbaar is als zeer capabele pc en mediaspeler. Hier en daar zijn er onvermijdelijke compromissen om de prijs te drukken, zoals de kunststof achterkant of een weliswaar goed, maar niet uitstekend scherm. Dit is ook niet de kleinste noch de lichtste smartphone.

Maar dit doet niks af van het feit dat Lenovo met de Motorola Moto G100 een toekomstbestendige gsm levert, met computerfunctionaliteit die voor veel gebruikers volstaat. Het enige wat ze zelf nog moeten toevoegen voor een bijna-volwaardige pc-ervaring is een monitor of tv, en een bluetooth-console (draadloze muis en toetsenbord).

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphone, lenovo, motorola