abonneren

Moovida

Moovida is mediacente software met een wat minimalistische vormgeving. Er bestaan geen skins voor. Functioneert het wel goed?

Moovida blinkt vooral uit in het afspelen van films en muziek die op uw harde schijf of netwerk staan. De software zoekt automatisch op internet naar informatie over de films die u op uw computer hebt staan, toont er afbeeldingen van en geeft zelfs een korte synopsis. De software biedt geen mogelijkheid om blu-rayschijfjes af te spelen, maar dvd gaat wel goed. Deze functie valt nog wel onder het kopje 'experimenteel', maar werkt zover wij konden nagaan prima.

De beelden bij muziek van artiesten en films (in vorm van filmposters) zijn fraai, maar de software gaat soms de fout in bij het zoeken naar informatie. Zo wordt de speelfilm Sex and The City ten onrechte aangemerkt als een aflevering uit de gelijknamige serie. Bij andere films vindt Moovida wel automatisch de juiste gegevens. Ook als de software een fout maakt of geen gegevens vindt, is er geen man over boord. U kunt ook handmatig zoeken naar de juiste gegevens van een film, waarna alsnog de goede informatie wordt gekoppeld aan het bestand. Dat werkt bijzonder makkelijk, mits uiteraard informatie over de betreffende film op internet te vinden is. Bij Nederlandse films of series zal het soms misgaan, maar het gebruikersgemak bevalt ons zeer. Handmatig zoeken naar informatie en albumhoezen kan helaas niet bij muziek.

Met Moovida kunt u ook internetvideo's bekijken van onder andere Youtube, TED, Apple Movie Trailers en Vimeo. Het pakket ondersteunt veel videoformaten, waaronder h264 en h263 en diverse containerformaten, waaronder mkv. Ook ondertiteling in de vorm van srt- of ssa-bestanden wordt ondersteund. Zijn de meegeleverde codecs niet voldoende? Door de gemeenschap rondom Moovida is een plugin ontwikkeld met extra codecs. Overigens valt het aantal plugins dat door de gemeenschap is ontwikkeld tegen, de meeste plugins zijn afkomstig van de Moovida-ontwikkelaars zelf. Bovendien viel de Flickr-plugin wat tegen: niet alle foto's in ons account werden gevonden. Van Moovida zijn versies beschikbaar voor Linux en Windows. In de toekomst moet er een Mac OS-versie volgen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede afspeelmogelijkheden
  • niet zo veel plugins
  • moeizaam informatie zoeken
Het zoeken naar informatie gaat bij Moovida soms fout, maar het afspelen van films gaat goed en de codecondersteuning is ook prima.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: