abonneren

Milestone

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Motorola is al enige tijd verdwenen van de Nederlandse markt, maar wil weer een rentree maken met de Milestone. Deze Android-smartphone met qwerty-toetsenbord is overigens ook al online bij verschillende webshops te bestellen.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Voorganger Dext is nooit geïntroduceerd in Nederland, maar de Milestone is zeker niet de eerste Android-smartphone van Motorola. Motolora heeft gekozen voor een recente versie, Android 2.0, die uiterlijk overigens weinig verschilt van de oudere Android-versies. Toch is er wel degelijk verbetering tussen Android 1.6 en Android 2.0 waar te nemen. Microsoft Exchange-support is nu ingebouwd, de gebruikersinterface is bijgeschaafd en het virtuele toetsenbord is verbeterd. Dat laatste is wat overbodig gezien het fysieke toetsenbord van de Milestone, maar zoomen door middel van een 'pinch'-beweging in de webbrowser werkt geweldig.

De Milestone is in Amerika op de markt gebracht als de Droid, zonder multitouchbediening. Wel wordt de Amerikaanse uitvoering geleverd met Google Maps Navigation, turn-by-turn navigatiesoftware van Google. In Europa is gekozen voor Motorola's eigen navigatiesoftware. Het voordeel van dit pakket is dat alle kaarten al op de smartphone staan en dus niet tijdens het navigeren gedownload hoeven te worden.

Wat vooral opvalt is dat Motorola dit toestel niet voorzien heeft van Motoblur, de eigen gebruikersinterface die wel op de Motorola Dext aanwezig was. Net als HTC Sense voegt Motoblur functionaliteit toe aan de kale Android-installatie, zoals meer thuisschermen, ingebouwde ondersteuning voor sociale netwerken en het continu weergeven van de locatie van de smartphone in Google Maps. Ook is het met Motoblur mogelijk alle gegevens op de smartphone in de cloud op te slaan: handig bij diefstal of verlies. Op onze vraag waarom Motoblur op de Milestone ontbreekt, krijgen we te horen dat de Milestone op een ander publiek gericht is dan de Dext. Wat ons betreft een slechte reden, maar dat terzijde.

Geheel nieuw is de Moto Phone Portal, een techniek waarmee de smartphone benaderd kan worden via een webbrowser op een pc. Als we de applicatie op de smartphone starten krijgen we de vraag of we via usb of wifi willen verbinden; in het tweede geval krijgen we een ip-adres en poort voorgeschoteld. Op deze manier krijgen we vanaf de pc toegang tot de smartphone. Het versturen van smsjes en e-mails wordt zo kinderlijk eenvoudig, evenals het exporteren van het adresboek. Het lijkt een beetje een gimmick, maar wat ons betreft heeft deze applicatie zeker toegevoegde waarde.

De Milestone heeft een van de grootste schermen die we ooit op een smartphone tegen zijn gekomen. Het scherm meet 3,7 inch diagonaal met een wvga-resolutie (480 x 854). Het scherm is capacitief en uiterst nauwkeurig, een wereld van verschil met het pietepeuterige scherm van de HTC Tattoo. De Samsung i8910 HD heeft eveneens een 3,7-inch scherm, maar met een lagere resolutie. De LG Crystal heeft dezelfde resolutie maar een kleiner (3-inch) scherm.

Motorola claimt dat de Milestone de dunste smartphone met een volledig qwerty-toetsenbord is. De afmetingen zijn in ieder geval netjes: 116 x 60 x 14 mm, nauwelijks dikker dan een iPhone. Het toetsenbord schuift stijfjes onder het scherm vandaan. De toetsen zitten dicht op elkaar en zijn erg vlak. De prettigste manier van typen is om het toestel met twee handen vast te pakken en met de duimen te typen. Dit is redelijk comfortabel, afgezien van de toetsen links -- deze zijn lastig te bereiken vanwege een overbodig d-pad aan de rechterzijde, waardoor het toetsenbord niet netjes gecentreerd is. Typen op het touchscreen in landschapsstand is prettig dankzij het grote scherm. Extra prettig in Android 2.0 is de verbeterde woordvoorspelling en spellingscontrole. Deze werken overigens niet met het fysieke toetsenbord samen.

De Milestone draait op een ARM Cortex A8-processor met een kloksnelheid van 550 MHz. Dit is ongeveer half zo snel als de 1 GHz Snapdragon-cpu die we in de HTC HD2 (met Windows Mobile) tegenkomen, maar dankzij het Android-besturingssysteem voelt de Milestone sneller aan. Motorola heeft 197 MB adresseerbaar geheugen geplaatst en levert een microsd-kaartje van 8 GB mee. De Milestone is compatibel met de aankomende 32GB-kaartjes. Het kaartje vullen is geen probleem met de 5-megapixel camera met flitser. De kwaliteit van de foto's wisselt en de autofocus is niet geweldig, maar Motorola heeft een update beloofd die deze problemen verhelpt.

Aan de bovenzijde van de smartphone vinden we een 3,5mm-koptelefoonuitgang, waardoor we de smartphone in onze borstzak kunnen dragen en toch muziek kunnen luisteren. Dat is een betere oplossing dan een koptelefoonuitgang aan de zijkant, zoals bij de Blackberry Storm2.

De accuduur van touchscreen-smartphones met een qwerty-toetsenbord is nooit geweldig geweest: beide onderdelen vereisen een hoop energie. Omdat de Milestone behoorlijk slank is, verwachten we dan ook niet veel van de accu. Gelukkig bewijst Motorola het tegendeel met een 1400 mAh-accu, die een goede indruk achterlaat tijdens onze test. Bij intensief gebruik van e-mail weet de accu alsnog een spreekduur van negen uur en vijf minuten vol te houden, een ongekende topscore.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Android 2.0
  • groot capacitief touchscreen
  • lange accuduur
  • geen Google-navigatiesoftware
  • overbodig d-pad op toetsenbord
  • geen Motoblur-interface
De Milestone is de eerste smartphone met Android 2.0 en tevens de dunste qwerty-smartphone met de langste accuduur. Het fysieke toetsenbord is wat onhandig, zeker in vergelijking met het prettige virtuele toetsenbord. Het is vooral jammer dat Motolora gekozen heeft voor de standaard Android-distributie, zonder gebruik te maken van de eigen Motoblur-interface. Hierdoor mist de Milestone waardevolle functies die wel op de Dext zitten. Wat dat betreft lijkt de Milestone vooral bedoeld voor de zakelijke gebruiker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: