Microsoft Surface Pro 7: uitstekende tablet én laptop

Foto plat
De Microsoft Surface Pro-tablets hebben hun zevende generatie bereikt met ook dit jaar weer een aantal upgrades vergeleken met het vorige model. De tablet krijgt een tiende generatie Intel Core i5-processor en ook eindelijk een usb-c-poort, maar is dat genoeg om de hoge adviesprijs van de Microsoft Surface Pro 7 te verantwoorden?

Microsoft Surface Pro 7

Prijs: € 1349,- (exclusief pen € 110,- en toetsenbord € 180,-)
Scherm: 12.3-inch 2736x1824 ips-touchscreen
CPU: Intel Core i5-1035G4
Geheugen: 8 GB ddr4
Opslag: 256 GB NVMe-ssd
Aansluitingen: usb-c, usb-a en 3,5mm-hoofdtelefoon
Gewicht: 775 gram (exclusief typecover en pen)
Meegeleverd: Beschermhoes, 3.5mm-kabel, vliegtuigadapter, micrso-usb-kabel
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Krachtige tablet
  • De juiste uitvoering van een 2-in-1
  • Goed scherm
  • Minpunten
  • Duur
  • Matig als laptop
  • Kleine SSD

De Surface Pro 7 is verkrijgbaar vanaf 900 euro voor het basismodel met een Intel Core i3 en een 128 GB-ssd, maar kan oplopen in prijs tot 2790 euro voor een model met Intel Core i7, 1TB aan opslagruimte, een pen en een Type Cover. Het model dat wij hebben getest kost los 1350 euro, maar deze tablet wil je eigenlijk niet bestellen zonder toetsenbord en pen waardoor de totaalprijs op 1630 euro komt te liggen.

Design

De nieuwste generatie Surface Pro ziet er hetzelfde uit als de vorige generatie en heeft nog steeds de uitstekende bouwkwaliteit. Met het ontwerp zijn echter ook de extreem brede schermranden meegekomen. Bij de introductie van de Pro 6 waren die al te groot, maar anno 2019 zijn de schermranden van de Pro 9 helemaal niet meer van deze tijd. De tablet zet je rechtop door de kickstand aan de achterkant uit te klappen. Hiermee kan de tablet onder vrijwel elk gewenste hoek geplaatst worden. Deze kickstand gebruik je ook om de tablet als laptop te gebruiken. Let wel op dat je niet met je armen op de tablet rust als hij helemaal is uitgeklapt, dat houdt hij ondanks de goede afwerking waarschijnlijk niet vol.

Het apart verkrijgbare toetsenbord klikt met een zeer sterke magneet vast aan de onderkant van de tablet en tovert hem zo om tot een laptop. De magneet is sterk genoeg om de laptop aan het toetsenbord op te tillen, maar voor alle zekerheid zou ik de laptop aan het scherm optillen. De alcantara afwerking voelt verrassend lekker aan, maar bij intensief gebruik zal dit ongetwijfeld gaan slijten. Het toetsenbord draagt overigens een nare lijmlucht met zich mee dat pas na twee weken helemaal weg was.

Foto rechtop

Functionaliteit

Voor het tikken van lange stukken tekst is dit toetsenbord niet geschikt. De onderplaat buigt redelijk makkelijk door en de travel is vrij kort. Toch is het prima voor dagelijks gebruik en het is daarom vreemd dat Microsoft deze niet standaard meelevert. De tablet verandert daarmee namelijk in een volwaardige laptop waardoor de gevoelsmatige waarde significant stijgt. Het touchpad is een stuk minder, maar deze heb je door het touchscreen ook niet zo veel nodig.

De pen, welke ook weer apart verkrijgbaar is, reageert zeer snel en werkt erg intuïtief. Voor creatievelingen is het een grote uitkomst om direct op je monitor te kunnen tekenen met een drukgevoelige pen. Het klikknopje op de achterkant doet daarnaast erg goed het knopje van een normale pen na, waardoor de pen ook functioneert als een verrassend bevredigende fidget.

Voor een tablet is de connectiviteit uitstekend. Waar de meeste tablets het moeten doen met een enkele usb-c-connector en een koptelefoonaansluiting, heeft deze tablet daarnaast ook usb-a, een MicroSDXC-kaartlezer en een magnetische poort voor de stroomconnector. Gebruik je het apparaat voornamelijk als laptop, dan vallen die aansluitingen juist weer een beetje tegen.

Accessoires

Beeld en geluid

Net als de andere producten in de Surface-lineup, heeft Microsoft in deze 15-inch laptop gekozen voor een beeldscherm met een resolutie die we niet vaak tegen komen: 2736x1824. In de praktijk is dat een uitstekende keus die ook goed werkt zonder scaling. De 3:2 verhouding werkt op een tablet erg goed en is ook in laptop-modus een prettige verhouding om mee te werken. Bij het kijken van video’s zullen er weliswaar zwarte balken zichtbaar zijn, maar bij kantoorapplicaties is de extra verticale werkruimte erg welkom.

Hou je van een natuurgetrouw beeld, zet dan de kleuren in de beeldscherminstellingen op sRGB in plaats van 'Verbeterd'. Met die instellingen is het beeldscherm ook prima gekalibreerd met een gamma van 2.2 en een kleurbereik van 109% van het sRGB-spectrum. De helderheid komt uit op maximaal 405 nits, wat voldoende is voor buitengebruik met veel zonlicht.

De geluidsweergave is voor een tablet redelijk goed, maar voor muziek kun je beter een koptelefoon of losse speakers gebruiken. Het kijken van films of series is door de stereo-speakers een prima ervaring, maar verwacht vooral niet te veel van de basweergave.

Prestaties

Het door ons geteste exemplaar is uitgerust met een Intel Core i5-1035G4 en 8GB geheugen. Dit is een nieuwe processor van Intel en wordt gebouwd op het 10 nanometer procedé. De processor scoort een indrukwekkende 3211 punten in PCMark 10 Extended met 8517 en 6350 punten voor respectievelijk de Essentials-test en Productivity-test. Met de Intel Iris Plus 940-GPU moet je niet verwachten de nieuwste games op de hoogste instellingen te kunnen spelen, maar simpele of oudere spelletjes zijn geen probleem.

De tablet wordt in onze uitvoering geleverd met een ssd van slechts 256GB. Voor een tablet is dat een normale hoeveelheid, maar voor een laptop is het te weinig. Vooral als we kijken naar de adviesprijs hadden we minimaal 512GB verwacht. Met sequentieel lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 2018MB/s en 817MB/s is de ssd weliswaar niet langzaam, maar . Zoek je meer (en sneller) opslag, dan biedt Microsoft varianten met meer opslagruimte, maar de prijs loopt dan al snel uit de hand.

PC Mark

Conclusie

De Microsoft Surface Pro 7 is een waardige opvolger van de Pro 6, maar is net als de vorige generatie voor veel consumenten te duur. Het door ons geteste model kost ruim 1600 euro voor het complete pakket met toetsenbord en pen. Voor dat geld heb je ook een uitstekende 2-in-1 met krachtigere hardware, al zijn die over het algemeen wel een stukje zwaarder. De Surface Pro 7 moet daarom vooral gezien worden als een luxe tablet die tevens als laptop gebruikt kan worden.

Geschreven door: Roel Stortelder op

Category: Review, Tablets

Tags: tablet, review, microsoft surface pro 7