abonneren

Microsoft Lifecam HD-3000

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Microsoft heeft met de LifeCam HD-3000 één van de scherper geprijsde hd-webcams op de markt. De HD-3000 is een zeer degelijke webcam die presteert zoals je verwacht van een 'budget' webcam. Het doet alles wat het moet doen, maar weet niet echt te overtuigen.

Het eerste wat opvalt aan de LifeCam HD-3000 is de flexibele standaard. Deze kun je zelf ombuigen tot de perfecte pasvorm voor desktop en laptop. Het valt ook meteen op dat er geen mogelijkheid is om de camera verticaal af te stellen. Dit is erg lastig, omdat je de webcam dan op de juiste hoogte moet bevestigen op de computer. Je wilt natuurlijk niet dat slechts de helft van je gezicht op het beeldscherm verschijnt.

De HD-3000 is binnen enkele minuten klaar voor gebruik. De webcam is plug-and-play (USB 2.0) en de bijgeleverde software is ook met een paar muisklikken geïnstalleerd. De software bestaat uit het programma Microsoft LifeCam. Met dit programma kun je video's, foto's en audio opnemen. Ook kun je hier de instellingen van de webcam veranderen zoals resolutie en de lichtwaarde.
 

Trage opnames

Om te beginnen is HD in de naam nogal misleidend. Want je kunt alleen in 720p HD filmen en niet videobellen! Videogesprekken zijn namelijk gelimiteerd tot VGA kwaliteit (640x480). De opnames in 720p zijn degelijk, maar zeker niet overtuigend. Zo worden bijvoorbeeld sommige details op een gezicht niet weergegeven. Daarnaast heeft de webcam last van vertraging wanneer je in 720p filmt. Het is niet veel, maar vervelend genoeg. Een videogesprek in VGA resolutie loopt echter wel soepel. Videobellen met de HD-3000 kan met Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, AOL Instant Messenger en met Skype.

De webcam is voorzien van Microsoft's TrueColor-technologie. Dit houdt in dat de beeldkwaliteit zich aanpast aan de omgevingsomstandigheden voor een betere kleur en helderheid, bijvoorbeeld bij een bepaalde lichtinval. Onder normale omstandigheden functioneert het systeem prima. In een goed verlichte omgeving heeft de webcam echter moeite om details op lichte voorwerpen weer te geven. Hetzelfde geldt voor donkere voorwerpen in een donkere omgeving.Falend geluidsfilter

De HD-3000 heeft een ingebouwde microfoon. Volgens Microsoft zou deze het omgevingsgeluid kunnen filteren, maar in realiteit blijkt dit minder goed te werken. We horen tijdens onze test duidelijk achtergrondgeluiden. Het helpt om de geluidsinput lager in te stellen, maar de omgevingsgeluiden blijven toch goed hoorbaar.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • goedkoop
  • flexibele standaard
  • gebruiksvriendelijk
  • niet in 720p HD videobellen!
  • geen verticale tilt
  • vertraging bij HD opnames
De LifeCam HD-3000 is een leuke betaalbare webcam voor thuisgebruik. Niets meer en niets minder. Je kunt er prima mee videobellen, maar verwacht geen visuele hoogstandjes. Het is jammer dat je de camera niet verticaal kunt afstellen en dat 720p HD videogesprekken niet mogelijk zijn.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Webcams

Tags: