abonneren

Mediaportal

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Gedownloade video's kijken in de huiskamer is populair. Een computer met daarop Windows Media Center is hiervoor prima geschikt, maar er zijn ook alternatieve mediacenterprogramma's. Vandaag bekijken we Mediaportal.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Dit is een volwaardig alternatief voor Windows Media Center, inclusief de mogelijkheid om televisie te kijken. Uiteraard is daarvoor een tv-kaart nodig. Dat kan een analoge tv-kaart zijn, maar ook een kaart die geschikt is voor digitale televisie. Let wel goed op of er ondersteuning is voor uw kabelaanbieder. Met Ziggo en Caiway werkt het goed en ook satelliet is – in combinatie met de juiste tv-kaart – een optie. Om de televisiefunctie van MediaPortal te gebruiken, wordt databasesoftware geïnstalleerd. Dit is een wat omslachtig proces, maar als het eenmaal gelukt is, werkt het goed. Er is zelfs een tv-gids beschikbaar en u kunt programma's opnemen. Het instellen van de tv-gids voor Nederlandse zenders is wel lastig. De mogelijkheden van MediaPortal doen verder sterk denken aan de Windows Media Center-software, met opties voor muziek, films en afbeeldingen. Het configureren van de software gaat via een apart configuratieprogrammaatje. Hiermee stelt u zaken in als de mappen waar uw muziek en films in staan. Daarna pas start u de eigenlijke software.

De standaard skin van MediaPortal is wat eenvoudig, maar er zijn diverse skins verkrijgbaar. Een goed voorbeeld is Aeon, een aantrekkelijke skin die ook bestaat voor XBMC. Er staat een grote schare ontwikkelaars en gebruikers klaar om informatie te geven via het forum op www.team-mediaportal.com. Op deze site vindt u ook plugins om functies aan de software toe te voegen. Een goed voorbeeld is TV Gemist, waarmee u toegang krijgt tot Uitzending Gemist van de publieke omroep, RTL Gemist (RTL 4, 5, 7, 8) en SBS Gemist (SBS6, Net5, Veronica). Er is ook een plugin om Youtube-video's en video's van andere online videodiensten te bekijken. Leuk is verder de optie om streams van online radiostations toe te voegen. Het afspelen van dvd's is standaard mogelijk, maar blu-ray helaas niet. Hiertoe is wel een plugin verkrijgbaar die het (betaalde) programma PowerDVD van Cyberlink naadloos integreert in MediaPortal. Bij grote mediacollecties reageert MediaPortal soms wat traag.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • digitale en analoge tv kijken
  • ook radiostreams
  • soms langzaam
Mediaportal is soms wat traag bij grote mediacollecties, maar dit minpunt valt in het niet bij de grote hoeveelheid functies die het pakket heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: