abonneren

MC5590

De Motorola MC55 Enterprise Digital Assistant is een duurzame pda voor zakelijk gebruik, zoals in warehouses en de gezondheidszorg. De MC55 is daarom groter en zwaarder dan een consumenten-pda, maar heeft een langere levensduur en wordt met speciale applicaties voor de doelmarkt geleverd, zoals een barcodescanner.

De MC55 is gebaseerd op het Windows Mobile 6.1-platform van Microsoft. De pda is uitgerust met een 3,5-inch 240x320-touchscreen, zoals we dat van de vroegere Pocket PC's kennen. Aan boord vinden we een 520 MHz XScale PXA 270-processor, 128 MB ram-geheugen en 256 MB flashgeheugen.

De MC55 is in twee modellen verkrijgbaar; de 5590 is uitgerust met wifi en bluetooth, de 5574 heeft hiernaast nog een gsm-radio en gps-receiver aan boord. Beide modellen worden geleverd met een qwerty- of numeriek toetsenbord en een 1D laser barcodescanner of een 2D imager. Beide opties zijn beschikbaar met of zonder een 2-megapixel camera met flitser

De bekijken het MC5590-model, dat zijn gebrek aan een gsm-radio goedmaakt met een meer dan capabele wifi-radio volgens de 802.11a/b/g-standaard. Ons recensieexemplaar heeft het qwerty-toetsenbord, een camera (aan de achterzijde van de behuizing) en een 2D imager (die boven uit de behuizing steekt).

De MC55 is aanzienlijk zwaarder dan de meeste smartphones en pda's, met zijn gewicht van 315 gram, maar hij kan dan ook een stootje hebben. Hij voldoet aan de Amerikaanse militaire standaard MIL-STD 810F, wat inhoudt dat hij een val op beton van 1,2 meter hoogte moet overleven. Ook voldoet de pda aan de IP54-specificaties voor het gebruik van 'groene' componenten.

De pda heeft een 2400mAh-accu aan boord; dat is ongeveer een dubbele capaciteit van wat u in een consumentenproduct aantreft. De MC55 heeft dus voldoende accucapaciteit voor een volledige dag gebruik. Achter de accu treffen we de gecombineerde sim- en microsd-kaart-houder aan, beschermd met een rubberen klep. Ondanks zijn omvang en gewicht is de MC55 eenvoudig mee te nemen, dankzij een praktische handgreep aan de achterzijde van het apparaat. U kunt hem dus gewoon losjes vasthouden zonder hem te laten vallen.

In gebruik gedraagt de MC55 zich als elk ander Windows Mobile-apparaat. We krijgen de gebruikelijke interface voorgeschoteld. Bediening vindt plaats via een stylus die zich in de rechterzijde van de behuizing bevindt en aan het apparaat zelf vastgemaakt is. Het touchscreen, dat uitgerust is met een beschermende coating, kan ook met de vingers bediend worden. Het scherm is helder genoeg om onder alle lichtomstandigheden te gebruiken.

Het apparaat kent ook de meeste softwarepakketten van een Windows Mobile-toestel, zoals de Office Mobile-suite (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) en Microsoft's mailclient, waardoor gebruikers toegang hebben tot hun zakelijke Exchange-server. Wel zijn er Motorola-specificieke programma's meegeleverd, zoals een AirBeam-client, een Mobility Services Platform-agent en een Rapid Deployment Client waarmee een groot aantal Motorola-handhelds beheerd kunnen worden. Ook hoort het apparaat geleverd te worden met Motorola's Total Enterprise Access and Mobility (Team) voice-over-wifi-client, maar deze ontbreekt op ons testexemplaar.

In tegenstelling tot consumentenproducten is de MC55 maar lastig in te stellen. De wifi-client vereist een hele rits aan instellingen, waaronder instellingen voor certificaten en 802.11d-configuratie voor landen waar de andere 802.11-standaarden niet toegestaan zijn. In de praktijk zal dit echter weinig problemen opleveren, want de instellingen worden gedaan door een beheerder, niet de gebruiker.

Onze MC55 bevat een aantal voorbeeldapplicaties, zoals een captureprogramma, een barcodescanner en een printtool. De barcodescanner kan zowel de 2D imager als de ingebouwde camera gebruiken om barcodes te scannen en decoderen, het captureprogramma gebruikt de 2D imager om een zwart-wit-beeld te produceren. De ingebouwde 2-megapixel-camera levert uiteraard full-color beelden.

Het qwerty-toetsenbord lijkt op die van de Palm Treo Pro. De toetsen zijn aan de kleine kant, maar ze voelen prettig aan en het is niet moeilijk stukken tekst te typen op de pda. Oranje en blauwe toetsen bieden toegang tot nummers en symbolen, die kleurgecodeerd zijn. Ook qua accessoires valt er weinig af te dingen op de MC55: van extra accu's tot riemholsters en cradles, er is een ruime voorraad leverbaar. Ons testexemplaar wordt geleverd met een usb-kabel en een 220V-lader.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • oerdegelijke uitvoering
  • qwerty-toetsenbord
  • ingebouwde accessoires
  • managementtools
  • relatief groot en zwaar
De MC5590 is goed geschikt voor werksituaties waarin een draagbare computer met foto- of barcodemogelijkheden vereist is. De pda voelt stevig genoeg om intensieve situaties het hoofd te bieden, maar bedrijven zullen moeten investeren in andere Motorola-producten, zoals de managementtools, om het maximale uit de pda's te krijgen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: Pda

Laatste reactie