abonneren

Mathematica 7 (Home)

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Als sinds zijn introductie twintig jaar geleden, is Mathematica niet meer weg te denken uit omgevingen waar intensief gerekend wordt. Wiskundigen vormen daarbij slechts een kleine fractie van alle gebruikers. Zelfs kunstenaars en grafisch ontwerpers doen veelvuldig een beroep op dit rekenwonder.

Er is geen tak van wetenschap of techniek meer te bedenken waar het programma geen goede diensten bewijst. Ook de financiële wereld kan niet zonder. Zo'n enorme veelzijdigheid heeft uiteraard ook zijn schaduwzijden. De nieuwste telg uit het Mathematica-geslacht (versie 7) voegt opnieuw honderden functies toe aan zijn voorganger, onder andere op het gebied van beeldbewerking, -herkenning en -interpretatie. Zeker vanaf versie 5 is sprake van een explosieve stijging van het aantal functies. Helaas betekent dit niet alleen dat de programmeeromgeving die Mathematica in feite is met elke nieuwe versie krachtiger wordt, maar ook dat voor steeds meer gebruikers een steeds kleiner percentage van dat alles relevant is. Er zijn rie (inhoudelijk identieke) versies: een goedkope voor studenten (€ 160), een thuisversie (€ 351) en een extreem dure (€ 3185) voor iedere andere gebruiker. Mathematica is als programmeeromgeving uniek, omdat u alles (een getal, een variabele of een afbeelding) met dezelfde gereedschappen en op dezelfde wijze aan kunt pakken.

Gratis

Wie de wereld van Mathematica wil betreden, kan dat gelukkig ook gratis doen. De werkbladen die gebruikers van Mathematica maken, de zogeheten Notebooks, kunnen berekeningen, grafiek, bewegend beeld, geluid en opgemaakte tekst bevatten en om deze te lezen, is de gratis Mathematica Player voldoende. Van dit soort Notebooks bestaan er tienduizenden, vaak met een educatief karakter. Helaas beperkt het lezen van zo'n traditionele Notebook zich tot het bekijken van de informatie en eventueel het herhalen van berekeningen met andere startwaarden. Sinds versie 6 biedt Mathematica echter ook de mogelijkheid om heel snel interactieve Notebooks te maken. De mogelijkheden hiervoor zijn in versie 7 verder uitgebreid. Deze Notebooks worden gratis verspreid via Wolframs Demonstrations Project en kunt u ook met de Player bekijken en manipuleren. Het aantal demonstraties nadert de 5000. Deze vormen een echte speeltuin voor nieuwsgierige en onderzoekende mensen.

Veelzijdig

Hoe veelzijdig Mathematica is, blijkt al direct uit de vele categorieën die we op de Demonstrations-pagina's vinden: elke wetenschappelijke tak van sport is vertegenwoordigd. De programma's variëren van een eenvoudig, interactief spelletje (dat je met slechts een paar regels code programmeert)zoals GuessWho (http://demonstrations.wolfram.com/GuessWho), een wat ingewikkelder grafisch procédé (http://demonstrations.wolfram.com/DigitalTiltShiftPhotography) voor het verkleinen van de scherptediepte van een foto tot een analyse van de invloedssfeer van landen (http://demonstrations.wolfram.com/HegemonicZonesOfInfluence). Deze laatste maakt gebruik van de in versie 6 geïntroduceerde en in versie 7 uitgebreide koppeling met databases die Mathematica biedt. Deze databases worden door Wolfram zelf beheerd. Hiermee krijgt u vanuit het programma toegang tot een veelheid aan onder meer chemische, astronomische, biologische en geografische gegevens. Eén van die databases is een Engels woordenboek dat vaak gebruikt wordt voor applicaties op het gebied van cryptografie, maar waarmee u ook snel een fonetisch rijmwoordenboek kunt programmeren(http://demonstrations.wolfram.com/RhymeFinder)! Voor wie hiermee nog niet overtuigd is van de veelzijdige inzetbaarheid, noemen we nog een gps-demonstratie (http://demonstrations.wolfram.com/GPSSimulator), een groeisimulatie voor tumoren (http://demonstrations.wolfram.com/Tumor-GrowthModel), een kunstgenerator (http://demonstrations.wolfram.com/1125899906842624Pictures) en zelfs een programma dat vrije trappen van voetballers nabootst (http://demonstrations.wolfram.com/AnimationOfFreeKicksInSoccer).

PluspuntenConclusie
  • veelzijdig inzetbaar
  • degelijk en consistent
De nieuwe Mathematica is een genot om mee te werken, maar wel zéér uitgebreid en daardoor wellicht overrompelend. De gratis Player maakt echter heel veel moois toegankelijk voor iedereen. Van elke dag een demonstratie downloaden, steekt u heel wat op.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord