abonneren

Magix Video deluxe 2013

Magix geeft zelf aan dat er wel vijftig vernieuwingen zijn in Magix Video deluxe 2013, maar de meeste daarvan zijn cosmetisch: hier en daar zijn opties weggelaten bij de instellingen. Tevens zijn er een paar extra overgangen en templates, maar de meeste daarvan zijn niet noemenswaardig.
Score
60
  • Pluspunten
  • meerdere tijdlijnen
  • sneller met goede nVidia-kaart
  • Minpunten
  • geen 64-bits
  • monitor heeft bugs

None

Het aantal nuttige vernieuwingen in Magix Video deluxe 2013 is minimaal. Ja, Video deluxe presteert iets beter, maar alleen in combinatie met een nVidia-kaart. Video deluxe is nog steeds een aardig pakket om video mee te bewerken, maar Magix moet nu wel alle zeilen bijzetten om niet aan alle kanten te worden gepasseerd door de concurrentie.

Als je Video deluxe start zal het je direct opvallen dat het programma sneller start en dat de bestanden sneller zijn te laden. Behalve dat vallen ook meteen de icoontjes in de Mediapool op, die verschijnen zodra je met de muis over een thumbnail beweegt. Door te klikken op één van de drie icoontje kun je direct een videobestand bekijken, openen in de trimmer of plaatsen op de tijdlijn.

Meerdere tijdlijnen

Erg goed is dat er nu een optie is om meerdere tijdlijnen of films te maken binnen één project. Hierdoor is het eenvoudiger om je montage op te delen op basis van inhoud of simpelweg omdat je even iets wilt uitproberen. Wil je de tijdlijnen later samenvoegen, dan kun je dat doen door de inhoud van de ene tijdlijn te kopiëren naar de andere. Dit is niet perfect, maar het is een stap voorwaarts in vergelijking met wat het was. Op de tijdlijn zijn de videosporen nu eenvoudiger in hoogte aan te passen. Opmerkelijk is de keuze van Magix om de audio van een videoclip voortaan niet meer op een apart spoor te plaatsen. Dit moet je elke keer handmatig instellen en dat is vervelend.

Monitorbugs

De monitor vertoont een aantal vervelende bugs. Die kom je tegen bij de multicammodus en het trimmen van clips op de tijdlijn. Als je bijvoorbeeld twee getrimde clips naast elkaar op de tijdlijn plaatst en een rolling edit uitvoert, slaat de monitor op zwart. Dit is uitermate irritant om dat dit een van de basisacties is van het monteren van een film. Wat betreft de overgangen en effecten is er weinig vernieuwd. Het chroma key-effect zou zijn verbeterd, maar het resultaat is nog steeds niet opperbest.

Snelheid

Magix geeft aan dat er voornamelijk is gesleuteld aan de snelheid van het pakket. Full hd-video streams gecodeerd met de h.264-codec zouden nu beter moeten afspelen door de ondersteuning van gpu-acceleratie. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt hangt af van de videokaart in je systeem. Gebruik je een kaart van AMD, dat gebruik maakt van OpenCl, dan is er weinig verschil te merken ten aanzien van de vorige versie. Dit geldt zowel voor de bewerking als voor de export. Gebruik je een nVidia-videokaart, dan is er wel degelijk verschil. De gpu wordt dan tijdens het afspelen en exporteren van h.264-video gemiddeld tussen de dertig en veertig procent belast.

Effecten

Concreet betekent dit dat het tegelijkertijd afspelen van twee full hd-streams zonder effecten probleemloos zal verlopen. Dit is niet het geval wanneer je op één van die streams bijvoorbeeld een vervormingseffect gebruikt. Zet je de monitor op halve resolutie, waarvoor nu een handig icoontje is aangebracht in de monitor, dan speelt de video probleemloos af. Schakel je over naar een volledige resolutie, dan speelt het beeld ook goed af, totdat je bij een beeldwisseling komt of in de multicammodus werkt. Dan gaat het beeld stotteren. Gelukkig is het niet zo dat het beeld dramatisch slecht wordt als je op halve resolutie werkt. Je kunt dit dus beter als standaardinstelling gebruiken om van de snelheidwinst te profiteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking