abonneren

Magic

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De tweede Android-telefoon is slanker en beter dan de T-Mobile G1.

Bij de introductie van de T-Mobile G1 voelden zowel de smartphone als het Android-besturingssysteem nog incompleet. De 'Google-foon' heeft het tot menig broekzak weten te schoppen, maar wie hoopte op een iPhone-killer kwam bedrogen uit.

De HTC Magic, in Nederland exclusief aangeboden door Vodafone, beantwoordt de meeste kritiekpunten van de G1. De materialen die HTC gebruikt heeft voor de behuizing voelen steviger aan, met een superieure afwerking. De gekromde achterzijde van de smartphone ligt comfortabel in de hand, de smartphone is lichter en dunner en er is minder ruimte verspild aan de onderzijde van het toestel. De essentiële rollerball is groter geworden, reageert beter op beweging en gaat langer mee. Het 3,5-inch touchscreen kent dezelfde accuraatheid als die van de G1. Het grootste verschil met de G1 is echter het ontbreken van een fysiek toetsenbord.

De Magic is voorzien van een redelijk accuraat onscreen toetsenbord, ondanks de wat kleine toetsen. U zult er niet zo snel op typen als op een fysiek toetsenbord, maar het is goed genoeg om voor niet te veel frustratie te zorgen. U raakt er in ieder geval snel aan gewend.

De matige accuduur was de grote spelbreker van de G1, maar de Magic maakt dit meer dan goed. Het uitwisselen van bestanden via bluetooth of de ingebouwde wifi slaat maar een kleine deuk in de accuduur. Ook na het downloaden van verschillende applicaties, het twee uur lang afspelen van muziek met de ingebouwde mp3-speler en één uur browsen met de webbrowser staat de accuduur nog op 60 procent. De telefoontjes die we tussendoor plegen zijn helder, verstaanbaar en snel opgezet.

De 3,2-megapixel camera is een verbetering ten opzichte van de rampzalige camera van de G1. Er is nog steeds geen flitser aanwezig, maar het is nu wel mogelijk filmopnames te maken. HTC maakt wederom de fout om géén 3,5mm-koptelefoonuitgang in te bouwen. U zit dus vast aan de vervelende mini-usb-connector. De geluidskwaliteit van de meegeleverde koptelefoon is, zoals verwacht, slecht.

De echte ster van de Magic is het Android-besturingssysteem. Het resultaat van een upgrade naar firmware 1.5 (Cupcake) is dat veel van de tekortkomingen van de vorige versie opgelost zijn. Webbrowsen gaat prettig; de meeste websites passen goed op het scherm. Sites als Wikipedia en BBC worden standaard doorgeleid naar hun mobiele variant.

De open source-natuur van de Android Marketplace zorgt voor een aantal juweeltjes van applicaties. Nee, de Marketplace en zijn apps zijn niet zo gepolijst en talrijk als de iPhone App Store, maar het is niet moeilijk een aantal uitstekende programma's te vinden. Het downloaden en beheren van deze applicaties is eenvoudig, waardoor we al snel bij elke gelegenheid op zoek gaan naar een bijpassende applicatie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede smartphone
  • prima besturingssysteem
  • geen 3,5mm koptelefoonuitgang
  • geen cameraflitser
Uiteraard is er nog steeds ruimte voor verbetering, maar de sprong in hardware van de G1 naar de Magic is significant. De Cupcake-update is eveneens een stap in de goede richting. Het is geruststellend dat zowel HTC als Google goed naar kritiek luisteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Laatste reactie