Dat Apple eigenwijs is, blijkt wel weer uit de nieuwe versie van hun Mac-besturingssysteem. OS X Lion is alleen te krijgen als downloadversie en niet meer op een schijfje. Daarnaast zijn er ook een aantal functies verdwenen. Toch houdt Apple iedereen andermaal tevreden door tevens een berg nieuwe features toe te voegen.

Bij de introductie op 20 juli schept Apple op over meer dan 250 nieuwe features in Lion. Maar waar Apple over zwijgt, zijn de verdwenen opties. Zo is Spaces samen met Exposé opgegaan in Mission Control, maar met minder flexibiliteit, en zijn Front Row, iSync en vooral Rosetta verdwenen. Met Lion moet je dus definitief afscheid nemen van PowerPC-programma's. Opvallende missende elementen in Lion zijn verder ondersteuning voor usb3.0, AirPrint (voor het via je Mac afdrukken vanaf je iApparaten), schrijven van ntfs-volumes en volledige ondersteuning van bluray. Ook erg opvallend is dat Adobe Flash en Java Runtime standaard niet met het besturingssysteem worden geïnstalleerd.

Makkelijker

Met Lion zet Apple in op nog meer bedieningsgemak en zorgelozer computergebruik. Als je in het vernieuwde mailprogramma een Gmail-adres invoert, biedt het systeem direct aan ook agenda en contacten te synchroniseren. Zaken in de thuismap waar een doorsnee gebruiker niets mee te maken heeft, worden verborgen gehouden.

Waar veel Windows-laptopgebruikers liever muizen, verheft Apple de trackpad juist tot standaard. In Lion is dan ook veel bedieningsgemak te halen met de vernieuwde multi-touchbewegingen. Tikken, vegen, knijpen en scrollen met één, twee of meer vingers maken dingen mogelijk die anders vele muiskliks zouden vergen. Wat de bediening van je Mac zo prettig maakt, is dat aan die gebaren prachtig vloeiende bewegingen op het scherm gekoppeld zijn. Het is wel wennen: het slepen is in Lion nu één beweging met drie vingers in plaats van klik-en-slepen met één vinger. Bij het scrollen met twee vingers verschuift de vensterinhoud standaard in de richting van de vingerbeweging − precies tegengesteld aan de oude instelling. Gelukkig kun je de instelling aanpassen in de Systeemvoorkeuren, mocht je er echt niet aan kunnen of willen wennen.

Volledig scherm

Een geweldige productiviteitsverhoger is de mogelijkheid applicaties te draaien in een volledig scherm. Het Dock en de menubalk verdwijnen en je applicatie benut het scherm tot op de allerlaatste pixel. Zo kun je je volledig concentreren op je werk. Niet alle applicaties ondersteunen het al op dit moment, maar dat is een kwestie van tijd.

Met Resume openen alle applicaties en documenten zich zoals ze geopend waren toen je je computer afsloot. Mocht je dat niet handig vinden: het is eenvoudig uit te vinken. Bij programma's die automatisch bewaren ondersteunen, hoef je alleen de eerste versie handmatig te bewaren. Alle volgende versies bewaart Lion volledig automatisch, inclusief volledig versiebeheer met de interface van Time Machine.

Lanceerplatform

Launchpad is het lanceerplatform voor Mac-applicaties dat iPad-gebruikers direct zullen herkennen als het thuisscherm van iOS 4. Je kunt applicaties groeperen, verschuiven en zelfs van je computer verwijderen. Al je programma's verschijnen in Launchpad. Echt állemaal. Dat is misschien iets te veel van het goede.

Nog een opvallende nieuweling is Mission Control. Deze opvolger van Exposé laat alle applicaties in al je spaces (schermen) zien, maar toont ook Dashboard. Bovendien zijn de geopende applicaties en vensters overzichtelijker gegroepeerd. Mission Control is daarmee de verkeerstoren van waaruit je snel al je onderhanden werk kunt overzien.

In Lion is Mail.app enorm verbeterd. Conversaties werden altijd al gegroepeerd, maar nu ook bijzonder mooi gepresenteerd, waarbij aangehaalde tekst uit vroegere mails keurig wordt verborgen. Mail.app heeft ook een voorvertoning voor hyperlinks, zodat je niet per se naar je browser hoeft te schakelen.

Mac of iPad?

Als de eerste oh’s en ah's zijn verstomd, beginnen de cosmetische veranderingen op te vallen. De indruk die ze achterlaten, is grijs. In het Finder-venster zijn alle iconen in de navigatiekolom grijs. Vervelend, want je kunt minder goed in één oogopslag zien waar je naartoe wilt navigeren. Op andere plekken is juist meer kleur te vinden, zoals in het adresboek en de agenda-applicatie iCal. iPad-gebruikers herkennen een hoop in Lion, want ook de interface van Mail.app vertoont sterke gelijkenis met Mail op de iPad.

Goed nieuws voor blinden en slechtzienden: de tekst-naar-spraakfunctionaliteit van Lion is er nu ook in het Nederlands. Als optie kun je nu twee stemmen downloaden waarmee je je de teksten en de interface kunt laten voorlezen. Zowel de mannen- als de vrouwenstem is bijzonder goed en heel natuurlijk.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goedkoop én goed

  • veel verbeteringen

  • direct beschikbaar als download

  • geen ondersteuning voor oudere programma's

  • (nog) geen usb3.0-, bluray- en AirPrint-ondersteuning

Met Lion als besturingssysteem wordt werken met je Mac weer een stukje makkelijker en zorgelozer. De interface vertoont opvallende overeenkomsten met iPad, wat vaak een prettige keuze is (applicaties op volledig scherm, vernieuwde multi-touchbewegingen), maar ook weer niet altijd (Launchpad). Wij vinden vooral de nieuwe Mail.app en Mission Control erg geslaagd. Forse verbeteringen in de interface dus vergeleken met Snow Leopard, en reden genoeg voor een Mac-gebruiker om over te stappen. Tenzij je niet te maken wilt of kunt hebben met kinderziektes, en natuurlijk alleen als je Mac er klaar voor is. Voor potentiële overstappers: Lion is niet meteen dé aanleiding om je pc in te ruilen voor een Mac, maar wel een erg goed excuus.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten