Logitech UE Mobile Boombox

Of je nu lekker in het park wilt genieten van je eigen muziek, of op een hotelkamer een filmpje wilt kijken op je iPad met fatsoenlijk geluid, er gaat niets boven een compacte bluetooth speaker. Je plaatst ’m waar je wilt en dankzij een ingebouwde accu is een stopcontact overbodig.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • klein formaat
  • degelijke behuizing
  • onthoudt 8 bluetooth-apparaten
  • Minpunten
  • matige geluidskwaliteit

De UE Mobile Boombox is een kleine, ‘rugged’ speaker met een minimum aan fratsen. Met z’n 11 x 6,7 x 6 cm en een gewicht van 289 gram mik je ’m makkelijk in een tas en de rubberen coating geeft ’m een stoere uitstraling. Het aantal zichtbare bedieningselementen blijft beperkt tot twee volumetoetsen en een bluetooth-knop. Aan de achterzijde vinden we een aan/uit-schakelaar, micro-usb-laadpoort en 3,5mm input (mini-jack). Praktisch: de speaker onthoudt acht(!) bluetooth-apparaten, wat uniek genoemd mag worden.

Philips gaat juist voor een klassiekere ‘tech’-uitstraling: de aluminium/zwarte speaker meet 20 x 14 x 10 centimeter en weegt meer dan het dubbele van de Mobile Boombox. Je zult ’m niet achteloos in een tas gooien uit angst om hem te beschadigen. De bediening verloopt anders bij Logitech: aan één van de uiteinden zit een flinke uitklikbare volumeschijf met lichteffect. Prettiger dan de plus- en min-toetsen van Logitech, maar tevens gevoeliger voor stof. Grappig is dat je de Shoqbox ook kunt bedienen met handgebaren. Dit vereist enige gewenning maar werkt best goed. Je kunt dit overigens ook uitschakelen.

Beide speakers hebben een flinke accu waarmee je toch wel zo’n 8 uur aan speeltijd kunt halen. Ook zit op beide modellen een microfoon om telefoongesprekken te voeren, al is de spraakkwaliteit niet om over naar huis te schrijven.

Het belangrijkst is natuurlijk de geluidskwaliteit. Om met de kleine UE Mobile Boombox te beginnen: de speaker presteert naar zijn formaat. Zoals we al vermoedden kan je nauwelijks van stereogeluid spreken, daarvoor zitten de speakers te dicht op elkaar. Lage en hoge tonen komen niet erg goed uit de verf, al geldt dat voor de meeste speakers met dit formaat. Ook ligt het maximale volume aan de lage kant. Het geluid is alleszins redelijk, maar voor buitengebruik stelt Logitech teleur.

Philips levert een aanzienlijk beter geluid: goede stereoseparatie, een flink volume en een goede klankbalans. Alleen de bassen zijn wat iel, zeker in deze prijsklasse. Heb je geld te veel, dan kan je twee Shoqboxen koppelen voor écht stereogeluid. Wat tegenvalt is de draadloze reikwijdte: wat verder dan 10 meter begint het geluid al te haperen, al zal dat in de meeste gevallen geen probleem zijn. Je kunt de Shoqbox overigens ook via mini-jack aansluiten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Speaker(dock)s

Tags: speakers